Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Bažant Pohoda 2012 prebieha v ´tropickej pohode ´

Návštevníci 16. ročníka multižánrového festivalu Bažant Pohoda 2012 počas druhého festivalového dňa 6. júla 2012 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Návštevníkov zatiaľ nepoložili ani extrémne teploty.

Trenčín 6. júla (TASR) – Druhým dňom pokračuje najväčší slovenský multikultúrny festival Bažant Pohoda na trenčianskom letisku. Návštevníkov zatiaľ nepoložili ani extrémne teploty. Lídrami prvého večera boli česká skupina Plastic People of The Universe a Američan Lou Reed. Organizátori i návštevníci sú zatiaľ spokojní, aj keď festival sa priblížil iba k polovici programu. Potvrdil to aj riaditeľ festivalu Michal Kaščák na krátkej tlačovej konferencii dnes popoludní.

„Prvý deň z nášho pohľadu prebehol fajn. Večer, ktorý sme venovali Václavovi Havlovi, dopadol tak, ako sme si to predstavovali. Tím, ktorý stojí za festivalom, sa snaží robiť maximum, aby festival prebiehal dobre. Situáciu nám trocha komplikujú vysoké teploty a s tým spojené sucho, riešime to však dovážaním vody,“ uviedol Kaščák.

Popoludňajší program otvárala skupina Talkshow. Táto slovenská indie-rocková kapela je na hudobnej scéne od roku 2008, rok nato vydali rovnomenný album. Koncertný set otvorili úplne novým singlom California, pridali aj ďalšiu novinku Pictures, obe si fanúšikovia vypočujú na novom albume, ktorý sa kapela chystá vydať na jeseň. Ďalšími boli These Lights či Try, obe z debutovej platne. Dobrý zvuk z pódia podporil výkon kapely aj speváka a frontmana Andreasa Imricha.



Zaujala kapela od susedov z Českej republiky, ktorí si hovoria Tata Bojs. Táto pražská alternatívna skupina vznikla v roku 1988, pri jej založení boli bubeník Milan Cais a basgitarista Marek Huňát, známy aj pod prezývkou Mardoša. Skupina patrí v posledných rokoch k popredným na českej hudobnej scéne, na svojom konte majú 15 albumov, ten debutový Šagali Šagáli vyšiel v roku 1991. Úspech im priniesli albumy Biorytmy (2002), Nanoalbum (2004), za ktorý získali štyroch Aurelov českej akadémie populárnej hudby, a hlavne najnovší Ležatá osmička (2011), ktorý sa rovnako uchádzal o najvyššie pocty. O ich popularite u našich západných susedov svedčí aj fakt, že vydavateľstvo Supraphon vydalo v týchto dňoch v reedícii ich štyri posledné albumy.



Pri originálnom reggae z Jamajky neostane nikto stáť. Plne to platilo aj v prípade rodáka z jamajského Kingstonu, ktorý si hovorí Little Roy. Na scéne je od roku 1969, na svojom konte má viac ako desiatku vydaných albumov a kompilácií, ten prvý s názvom Tribal War vydal v roku 1976. Koncertný set bol prierezom jeho diskografie, vrátane skladieb z najnovšieho albumu Battle For Seattle, ktorý vydal minulý rok. Výbornú atmosféru pred pódium nenarušila ani úmorná horúčava, ktorá pri jeho vystúpení kulminovala.



Fanúšikovia privítali s povďakom čiastočné oblačno nad celým festivalovým areálom, všeobecne sa očakávajú vystúpenia dnešných večerných headlinerov, ku ktorým patria americkí Aloe Blacc, britskí Elbow, Kasabian, White Lies a Eskmo či španielski Villagers.

Na Pohode je pohoda a teplo



Tu bude player