Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival maďarskej kultúry v Bratislave potrvá dlhšie, takmer celý jún

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Festival sa uskutoční od 3. do 27. júna vo viacerých kostoloch, galériách a iných vnútorných i vonkajších priestoroch.

Bratislava 13. mája (TASR) – Novinkou tohtoročného festivalu Dni maďarskej kultúry v Bratislave s názvom Viac ako sused je jeho dlhšie trvanie. Tiež účasť v kráľovskom sprievode na podujatí Korunovačná Bratislava.

"Tentoraz festival nebude len jeden týždeň, ale takmer celý mesiac a i v rámci Bratislavského kultúrneho leta. Šiesty rok sa snažíme prezentovať to najlepšie z našej kultúry, bude toho teraz oveľa viac aj pestrejšie. Okrem Bratislavského kultúrneho a informačného strediska máme aj viac partnerov i účinkujúcich z krajín V4," na pondelkovej tlačovej konferencii povedal riaditeľ Maďarského inštitútu v Bratislave Imre Molnár.

Festival sa uskutoční od 3. do 27. júna vo viacerých kostoloch, galériách a iných vnútorných i vonkajších priestoroch. Ponúkne rôzne druhy hudby, niekoľko výstav, divadelných predstavení, módnu prehliadku, besedy a iné podujatia. Na Hviezdoslavovom námestí bude trojdňová knižná obývačka – stretnutia s literátmi z krajín V4 spojené s autogramiádou (21. - 23. 6.) a štvordňový gastronomický festival (20. – 23. 6.) s viacerými koncertmi tiež s medzinárodnou účasťou hudobníkov.

Otvárací koncert sa uskutoční 3. júna vo Veľkom evanjelickom kostole, kde sa predstaví spevácky zbor Purcell a orchester Orfeo. Jeho dirigentom je laureát ceny Franza Liszta György Vashegyi. Súbory pod jeho vedením za 28 rokov nahrali takmer 30 albumov a účinkovali v mnohých krajinách Európy. Dirigent bol v roku 2015 vyznamenaný Maďarským radom rytierskeho kríža a od roku 2017 je predsedom Maďarskej akadémie umení. Koncert sa uskutoční v rámci festivalu Dni starej hudby 2019. V programe sú diela skladateľov Dietricha Buxtehudeho (1637 – 1707) a Georga Christopha Strattnera (1645 – 1704), ktorý študoval v Bratislave.