Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Šengenský poludník v Košiciach vyvrcholil spoločným koncertom

Medzinárodný orchester Foto: TASR/AP Photo

Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník - Eurochestries Slovakia dopísal svoju kapitolu v sobotu 7. júla záverečným koncertom Medzinárodného orchestra.

Košice 9. júla (TASR) - Záverečným koncertom Medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník 2012 v Kostole Premonštrátov v Košiciach a dvoma festivalovými koncertmi vo Vysokých Tatrách dopísal v piatok 6. júla a v sobotu 7. júla štvrtú kapitolu svojej histórie Medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník – Eurochestries Slovakia, ktorý organizuje košický Sláčikový orchester Musica Iuvenalis. Festival predstavoval viac ako dvesto účastníkov, dvadsať sedem koncertov, stovky najazdených kilometrov, hodiny skúšok, ale aj príjemného spoznávania Slovenska.

Od prvého ročníka toto v rámci strednej Európy jedinečné podujatie prináša nielen do Košíc nadšenie mladých interpretov klasickej hudby z rôznych kútov sveta. Spája ich do jedného veľkého orchestra a prekonáva tak pomyselné hranice, ktoré Európu stále rozdeľujú. Inak tomu nebolo ani v tomto roku. Za spoločnými orchestrálnymi pultmi Medzinárodného orchestra a zboru Šengenský poludník 2012 počas dvoch vrcholov festivalu, svätej omše pri príležitosti sviatku sv. Cyrila a Metoda v košickom Chráme sv. Alžbety vo štvrtok 5. júla a už spomínaného záverečného koncertu, sedeli vedľa seba huslisti z košickej Musicy Iuvenalis a ruského Komorného súboru Nocturno z päť tisíc kilometrov vzdialeného Novosibirska či Symfonického orchestra Konzervatória v rakúskom Grazi. „Toto je prvotný zmysel festivalu, spájať a nie rozdeľovať, búrať hranice a nie ich stavať,“ povedal riaditeľ festivalu Igor Dohovič. Diváci tak mohli obdivovať krásu a kvalitu ukrajinskej zborovej školy v podaní Chlapčenského zboru Mukačevskej zborovej školy z Ukrajiny spolu s vynikajúcimi výkonmi Akademického zboru Technickej univerzity v poľskom meste Wroclaw.

„Pre mňa osobne je potešujúcim zistením to, že sa nám darí pri výbere hostí dostať na festival vždy niečo výnimočné. V tomto roku to bol určite Súbor bicích nástrojov Hudobnej školy v poľskej Legnici, ktorý ukázal divákom naozajstnú a bezprostrednú radosť z muzicírovania, ale aj poriadnu dávku umenia pri interpretácii klasickej hudby na netradičných nástrojoch,“ pokračoval riaditeľ festivalu v hodnotení.

Najväčšou osobnosťou festivalu bol v tomto roku 83-ročný dirigent, národný umelec Ukrajiny Jurij Luciv. Práve on mal sa zaslúžil o to, že Medzinárodný orchester a zbor, ktorý vzniká na každom festivale, dokázal za pár dní naštudovať Korunovačnú omšu C-dur W. A. Mozarta, ktorú s obrovským úspechom uviedol na už spomínanej slávnostnej omši v Dóme sv. Alžbety a aj počas Záverečného koncertu v Kostole Premonštrátov. „Priznám sa, že keď som prvýkrát predstúpil pred tú mládež, mal som trochu obavy. Veď Korunovačná omša je veľké číslo so šiestimi samostatnými a veru nie jednoduchými časťami. Aj preto som sa snažil ich povzbudiť a možno som bol niekedy aj trochu ostrejší. Ale potešilo ma, že mladí to prijali s pochopením a chceli sa učiť a výsledok bol napokon lepší ako som čakal,“ povedal celosvetovo uznávaný dirigent, ktorý bol o štyri generácie starší ako väčšina mladých hudobníkov.

Šengenský poludník 2012 priniesol aj rozšírenie žánrovej ponuky. „Tanečníci z talianskej Školy moderného tanca danzAria boli príjemným osviežením festivalu. A hoci je festival zameraný predovšetkým na hudbu, nevylučujem, že takéto žánrové odbočky nevyskúšame aj v budúcnosti,“ doplnil Dohovič, ktorého potešilo aj to, že napriek obrovským horúčavám si diváci nachádzali cestu na festivalové koncerty, ale napríklad aj to, že dvadsiatym mestom na festivalovej mape sa stal Trebišov. „Určite som rád, že sme opäť prekonali Šengenskú hranicu a Symfonický orchester Konzervatória v Grazi mal výborný koncert v ukrajinskom Užhorode. A mne osobne veľkú radosť urobilo to, že sa nám podarilo odohrať jeden z dvoch vrcholov festivalu v Dóme sv. Alžbety,“ povedal.

V roku 2013, kedy budú Košice Európskym hlavným mestom kultúry, bude mať svoje prvé jubileum aj Šengenský poludník. „Nejaké myšlienky sa už hlavou preháňajú, ale v tejto chvíli je to ešte ďaleká budúcnosť. Môžem však povedať jedno. Ak budeme mať priazeň partnerov, podporu ministerstva kultúry, projektu EHMK 2013, Košického samosprávneho kraja, mesta Košice a priazeň divákov, tak určite urobíme všetko pre to, aby bol Šengenský poludník o rok ešte lepší a ešte výnimočnejší,“ reagoval Dohovič na otázku, čo prinesie jubilejný piaty ročník.