Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Film Obchod na korze získal Oscara pred 48 rokmi

Jozef Kroner Foto: TASR

Obchod na korze bol prvým a zatiaľ jediným slovenským filmom oceneným najvyššou filmovou cenou.

Los Angeles/Bratislava 18. apríla (TASR/Teraz.sk) - Film Obchod na korze, ktorý režírovali Elmar Klos a Ján Kádar a v hlavnej úlohe sa predstavil slovenský herec Jozef Kroner (stvárnil postavu Tóna Brtku), získal pred 48 rokmi - 18. apríla 1966 - amerického Oscara v kategórii zahraničných filmov.

Obchod na korze bol prvým a zatiaľ jediným slovenským filmom oceneným najvyššou filmovou cenou. Na 38. ročníku udeľovania ocenenia Oscar sa zúčastnili režiséri diela.

Scenár k filmu napísal podľa svojej novely prozaik a scenárista Ladislav Grosman. Základným motívom tragického príbehu z obdobia vojnového slovenského štátu a arizácie židovského majetku je dilema hlavného hrdinu, jednoduchého človeka, stolára Tóna Brtka, či dokáže odporovať zlu stelesnenému protižidovskými zákonmi a ich fašistickými vykonávateľmi.

20 rokov v trezore

Po roku 1968 sa Obchod na korze dostal na 20 rokov do trezoru, pretože jeden z jeho režisérov Ján Kadár po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa emigroval do USA. Zaslúženej slávy sa film dočkal až po roku 1989. V roku 2000 sa stal medzi slovenskými filmovými novinármi a kritikmi víťazom Ankety 2000 o najlepšom hranom filme.



Spomienky F. Zvaríka

V marci 2006 si na slávne oscarovské nakrúcanie spomínal herec František Zvarík: "Od začiatku sme cítili, že tento film bude niečím výnimočný, jednoducho, že bude dobrý. Ale na žiadne ceny sme ani len nemysleli," povedal vtedy pre TASR. O udelení Oscara sa herci dozvedeli v deň, keď si film pripísal na konto zlatú sošku. Mimoriadnu udalosť patrične oslávili.

František Zvarík
Foto: TASR/Pavel Neubauer
.

Nakrúcanie v Sabinove

Mesto Sabinov, v ktorom sa príbeh odohrával aj natáčal, v júni 2006 slávnostne otvorilo expozíciu kultúrneho centra s exponátmi z nakrúcanie filmu, z ktorých mnohé darovali občania mesta. Je medzi nimi aj kópia sošky Oscara od manželky scenáristu. Zaspomínať na nakrúcanie snímky si vtedy prišiel do Sabinova posledný žijúci protagonista filmu herec František Zvarík, dcéra nezabudnuteľného Jozefa Kronera Zuzana a vyše 80-ročná vdova pani Edita po autorovi literárnej predlohy filmu Ladislavovi Grosmanovi.


zdroje: www.sabinov.sk