Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film Posledný autobus zbiera ďalšie ocenenia

Martin Snopek a Ivana Laučíková preberajú cenu Igric za réžiu filmu Posledný autobus. Foto: TASR

Film zbiera aj rok po premiére ocenenia na prestížnych medzinárodných filmových festivaloch.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Krátky slovenský film Posledný autobus režisérskej dvojice Martin Snopek a Ivana Laučíková zbiera aj rok po premiére ocenenia na medzinárodných filmových festivaloch. Dve ocenenia - The Golden Octopus Prize za najlepší medzinárodný krátky fantastický film a Cenu študentskej poroty v rovnakej kategórii - získal 22. septembra na Strasbourg European Fantastic Film Festivale.

Špeciálne uznanie za najlepší slovanský stop-motion film udelili snímke 10. septembra na festivale Stoptrik v Maribore. "Porota Medzinárodného animačného festivalu Animanima v srbskom Čačaku, v ktorej sedeli aj svetoznámi nezávislí animátori Andreas Hykade a Joan C. Gratz, zas film ocenila Špeciálnou cenou poroty za najlepší scenár," informovala TASR Ivana Laučíková, režisérka a producentka úspešného filmu, ktorý už v tomto roku vyhral najvyššie ceny Grand Prix na prestížnych festivaloch krátkych filmov v Tampere a animovaných filmov v Stuttgarte.

"Tieto ocenenia ho oprávňujú uchádzať sa o Cenu americkej akadémie Oscar v kategórii krátky animovaný film. Spoločnosť feel me film, ktorá film vyrobila, už odoslala do Los Angeles oficiálnu prihlášku," uviedla Laučíková s tým, že Slovensko bude v tejto kategórii súťažiť vôbec prvý raz. "Náš animovaný film sa však už na pôde Americkej akadémie úspešne predstavil. V roku 2000 získal režisér Michal Struss nomináciu na študentského Oscara za film V kocke," dodala.

Výrobu a distribúciu filmu Posledný autobus podporili Ministerstvo kultúry SR, Audiovizuálny fond, Literárny fond a Asociácia slovenských filmových klubov.