Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Kine Lumiére sa začína letný projekt €urópske filmy za €uro

Kino Lumiere, archívna snímka. Foto: TASR

Návštevníci sa môžu tešiť na 30 filmov. Za jedno euro sa bude premietať denne o 18.00 h, projekt potrvá do 31. augusta.

Bratislava 15. júna (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére v piatok štartuje projekt €urópske filmy za €uro. Po šiesty raz ponúkne divácky obľúbené snímky a diela ocenené na významných medzinárodných festivaloch. Návštevníci sa môžu tešiť na 30 filmov. Za jedno euro sa bude premietať denne o 18.00 h, projekt potrvá do 31. augusta.

Júnová kolekcia je zostavená z desiatich titulov rôznych žánrov i tém. V ponuke je fantastická dráma Pena dní (2013) režiséra Michela Gondryho, nakrútená podľa rovnomenného románu Borisa Viana. S dávkou absurdnosti je nakrútená kriminálna komédia Fízli (2016) v réžii hudobného producenta a multitalentovaného filmára Quentina Dupieuxa. Z Francúzska pochádza aj Stéphanie Di Giusto, režisérka životopisnej drámy Tanečnica (2015) o hviezde európskych kabaretov éry belle époque Loie Fuller. Vo filme približuje jej fatálny vzťah s vtedy mladou tanečnicou Isadorou Duncan, ktorý ju priviedol k úplnému pádu.

Severskú kinematografiu zastupujú v júni v projekte štyri snímky - Muž menom Ove (2015), ktorú nakrútil Hannes Holm podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna, biografická dráma Olli Mäki (2016) režiséra Juha Kuosmanema, ďalej film absolventa pražskej FAMU Grímura Hákonarsona Barani (2015) a oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou.

Poľskú kinematografiu zastupujú v projekte dva filmy - poetický príbeh hľadania vlastnej identity Ida (2013) Pawla Pawlikowského ovenčený Oscarom za Najlepší cudzojazyčný film, Cenou BAFTA i ďalšími oceneniami, a životopisný film Posledná rodina (2016), celovečerný debut režiséra Jana P. Matuszyńského, venovaný životu a dielu maliara Zdzisława Beksińského.

V júni sa diváci môžu tešiť v rámci projektu aj na celovečerný dokument o austrálskom hudobníkovi a spevákovi Nick Cave: 20.000 dní na Zemi (2014), ktorý nakrútili Iain Forsyth a Jane Pollard. Film nie je tradičnou biografickou retrospektívou, ale záznamom života hudobníka, ktorý sa neustále necháva unášať Múzou.

Počas leta sa v projekte premietnu aj ďalšie zaujímavé tituly, medzi nimi napríklad Samotári (2000) Davida Ondříčka, celovečerný dokument Amy (2015) Asifa Kapadiu o divokom živote hudobnej ikony Amy Winehouse, Mladosť (2015) v súčasnosti najznámejšieho talianskeho režiséra Paola Sorrentina či Hanba (2011) Steva McQueena s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe samoľúbeho a úspešného muža.