Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filmy Dušana Hanáka vydalo na DVD francúzske vydavateľstvo

Dušan Hanák Foto: TASR/AP

Ide o druhú štvoricu filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, ktorú vydáva vydavateľstvo Malavida.

Bratislava 26. júna (TASR) - Štyri filmy slovenského režiséra Dušana Hanáka sa dostanú k divákom vo francúzsky hovoriacich krajinách.

Francúzske vydavateľstvo Malavida, ktoré sa zameriava na vydávanie a distribúciu DVD nosičov nekomerčných európskych diel, sa rozhodlo do svojej dramaturgie zaradiť jeho snímky 322, Obrazy starého sveta, Ružové sny a Ja milujem, ty miluješ. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ), ktorý sa podieľal na vzniku kolekcie a vlastní práva k filmom.

Ako ďalej uviedla, ide o druhú štvoricu filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie, ktorú vydáva spomínané vydavateľstvo. Malavida sa od roku 2006 špecializuje na vydávanie DVD edícií európskych filmov zo 60. rokov.



Slovenské snímky už vydavateľstvo zaradilo do svojho dramaturgického plánu v roku 2010, keď vydalo štyri filmy Slnko v sieti Štefana Uhra, Boxer a smrť Petra Solana, Kristove roky a Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska.

Aktuálne vydanie DVD nosičov s filmami Dušana Hanáka je pokračovaním tejto línie, ktorú podľa riaditeľa vydavateľstva Malavida Lionela Ithurraldea charakterizuje "celková vysoká kvalita filmov, provokatívny tón, estetická a scenáristická dômyselnosť a tiež skutočnosť, že možností vidieť tieto filmy je stále menej".

DVD kolekcia filmov Dušana Hanáka vychádza v pôvodnom znení s anglickými a francúzskymi titulkami, každý nosič pritom obsahuje aj bonusy, ktoré tvorí jeden Hanákov krátky film (v pôvodnom znení s francúzskymi titulkami) a dobové ohlasy, rozhovory i štúdie. "Vydavateľstvo si aj tentoraz dalo záležať na obaloch DVD, na ktorých upútajú pôvodné plagáty k jednotlivým filmom, ich booklety sú zasa bohaté na zaujímavé informácie a fotografie," dodala Nôtová.

Slávnostný krst kolekcie sa uskutoční vo štvrtok 28. júna o 19.30 h v bratislavskom Kine Lumiére, spojený bude s projekciou dokumentu Obrazy starého sveta. Po krste sa Hanákove filmy na DVD dostanú do distribúcie vo Francúzsku, Švajčiarsku a Belgicku.