Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bruseli spoznajú súčasnú slovenskú fotografiu aj unikátnu publikáciu

Vo výbere je tvorba Lucie Nimcovej, Petry Cepkovej, Silvie Saparovej, Jany Hojstričovej, Šymona Klimana, Martina Kollára, Mareka Kvetana, Filipa Jurkoviča, Borisa Németha a ďalších súčasných autorov.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Prvá prezentácia slovenskej fotografie v belgickom Bruseli sa uskutoční v utorok večer 23. apríla zásluhou Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave (SEDF). Vo výbere je tvorba Lucie Nimcovej, Petry Cepkovej, Silvie Saparovej, Jany Hojstričovej, Šymona Klimana, Martina Kollára, Mareka Kvetana, Filipa Jurkoviča, Borisa Németha a ďalších súčasných autorov.

"Projekt organizujeme v spolupráci s Recyclart Brusel. Je to taký nový spôsob prezentácie formou slideshow, ktorá bude na mieste zhudobňovaná ich umelcami. Budem tam prezentovať aj najkomplexnejšiu knihu o histórii európskej fotografie History of European photography. Bude tiež diskusia o súčasnej slovenskej fotke," uviedla dnes pre TASR Veronika Paštéková zo SEDF.

Prezentácia dvojzväzkovej knihy v angličtine Dejiny európskej fotografie 1900-1938 nie je náhodná, pretože ju vydalo občianske združenie Fotofo pôsobiace pri SEDF. Podľa spoluiniciátora projektu Václava Maceka zo SEDF sú tieto dejiny výnimočnou publikačnou udalosťou, aká nemá obdobu a vymyká sa zo všetkých vydaných fotografických kníh v Európe.

Publikácia na vyše 800 stranách má viac ako 350 fotografií. Obsahuje aj také krajiny, o ktorých sa doteraz všeobecnejšie medzinárodne takmer nič nevedelo, akoby u nich fotografia ani neexistovala. Teda sú v nej zastúpené všetky krajiny európskej kultúry. Navyše nie je to pohľad zvonka, ale každá z 34 krajín mala svojho experta, ktorý napísal dejiny fotografie za tých 40 rokov vo svojej krajine.