Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Galéria v Tatranskej Lomnici odprezentuje keramiku Františka Hubeka

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Predajná výstava jeho diel v Tatrách sprostredkúva verejnosti možnosť dotknúť sa hlinenej krásy vychádzajúcej spod jeho rúk, uviedla Pastorková.

Vysoké Tatry 26. apríla (TASR) - Galéria a predajňa Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách bude počas najbližších dvoch mesiacov miestnom výstavy pod názvom Keramika od Františka Hubeka. Projektová manažérka ÚĽUV Alena Pastorková informovala, že návštevníkom ju sprístupnia v sobotu 27. apríla a potrvá do 26. júna.

"Obľuba tradičnej keramiky nespočíva len v emocionálnej väzbe na minulosť, ktorú v ľuďoch vzbudzuje, ale i v jedinečných vlastnostiach hliny, ktoré iné materiály neposkytujú. Vizuálnu príťažlivosť a remeselnú dokonalosť nachádzame aj v rôznorodom sortimente majstra ľudovej umeleckej výroby Františka Hubeka. Predajná výstava jeho diel v Tatrách sprostredkúva verejnosti možnosť dotknúť sa hlinenej krásy vychádzajúcej spod jeho rúk," uviedla Pastorková.

Dodala, že rodák zo Zohora, bol manuálne zručný už v detstve, študoval v Modre a významne ho ovplyvnili napríklad niekdajší výtvarník ÚĽUV Július Polkoráb či pradedo František Hubek. V roku 1990 sa vydal na cestu samostatnej obživy, na ktorej úspešne vytrval do dnešných dní. "Rokmi si vytvoril sortiment i rytmus, vďaka ktorým sa keramikou uživí," dodáva Pastorková. V počiatkoch vyrábal majoliku a zadymovanú keramiku, postupne pribral aj kameninu, šamot a posledné roky vyrába i porcelán. Popri úžitkovom sortimente sa tento ľudový umelec venuje aj figurálnej tvorbe. Veľký dôraz kladie na výber materiálu, používa hlinu z Česka, Nemecka a Maďarska. Vnútornou motiváciou je preňho rôznorodosť a túžba líšiť sa od ostatných.

"O svoje skúsenosti sa rád delí s odbornou komunitou, vediac, že každá výmena ľudí obohacuje. Neraz zohľadňuje aj požiadavky zákazníkov, vďaka čomu posúva tradičné tvaroslovie k novému výrazu. Napríklad jeho dizajnové šálky na kávu pre baristov i kaviarnikov spĺňajú hrúbkou i tvarom najprísnejšie kritériá tejto náročnej skupiny," uzatvára Pastorková.