Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kanadský herec Donald Sutherland dostal francúzske štátne vyznamenanie

Donald Sutherland Foto: TASR/AP

Vysoké štátne vyznamenanie Oficiér Rádu umenia a literatúry mu v Paríži odovzdal bývalý francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand.

Paríž 10. júna (TASR) - Francúzsko vyznamenalo kanadského herca Donalda Sutherlanda za celoživotný prínos ku kinematografii vysokým štátnym vyznamenaním Oficiér Rádu umenia a literatúry.

V Paríži mu ho v sobotu večer slávnostne odovzdal bývalý francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand, ktorý vyzdvihol mimoriadnu kariéru kanadskej filmovej hviezdy s veľmi rozmanitými úlohami vo filmoch ako bol napríklad film Casanova režiséra Federica Felliniho.

Ozval sa aj potláčaný smiech, keď sa Mitterrand pokúšal zaviazať medailón okolo krku 76-ročného herca, ktorý má dlhé sivé vlasy, ktoré potreboval pri filmovaní najnovšieho filmového trháku The Hunger Games (Hry o život, 2012).

Sutherland sa vyjadril, že miluje Francúzsko, a poďakoval svojej po francúzsky hovoriacej manželke za to, že ho zoznámila s kultúrou tejto krajiny "prostredníctvom filmu, ale tiež syra a bagiet".

Manželkou Sutherlanda je francúzsko-kanadská Francine Racetteová, s ktorou má troch synov: hercov Rossifa a Angusa, a Roega.

Z filmografie Donalda Sutherlanda vynikli napríklad Deň kobyliek (1975), Smrtiaca epidémia (1995) či Hon na Šakala (1997).