Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hodinárov učeň má za sebou predpremiéry, divákov lákal

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obe predpremiéry sa konali za účasti režisérky Jitky Rudolfovej, slovenskej producentky Zuzany Mistríkovej a hercov Michala Balcara, Dany Droppovej, Jany Plodkovej a Évy Bandor.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Predpremiéry v letnom kine na bratislavskej pláži aj na festivale 4 živly v Banskej Štiavnici má za sebou výpravná rozprávka Hodinárov učeň. "Očarila malých i veľkých, klasická hraná rozprávka česko-slovenskej koprodukcie prilákala cez víkend divákov všetkých vekových kategórií," TASR o tom informovala Dagmar Krepopová z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Obe projekcie sa konali za účasti režisérky Jitky Rudolfovej, slovenskej producentky Zuzany Mistríkovej a hercov Michala Balcara, Dany Droppovej, Jany Plodkovej a Évy Bandor. Na Slovensko pricestovali aj český producent Pavel Berčík, kostýmový výtvarník Marek Cpin a zvukový dizajnér Richard Müller.

"Bol to naozaj zážitok, vidieť prvé spontánne reakcie prvých divákov. Obe predpremiéry boli plné – či už to bolo v historickej budove, kde sídli štiavnické kino, alebo v bratislavskom 'kine pod hviezdami', aj napriek tomu, že bolo v sobotný večer (10. 8.) mimoriadne veterno," komentovala uvedenie filmu jeho slovenská koproducentka Ľuba Orechovská. "Diváci reagovali na napínavý príbeh aj humor, ktorého je v rozprávke dostatok. Z ohlasov, ktoré sa k nám po projekcii dostali, sa zdá, že deti okrem toho ocenili aj lokácie a výpravnosť, že sa v Hodinárovom učňovi stále je na niečo zaujímavé pozerať," konštatovala.

Hodinárov učeň je poctou klasickej hranej rozprávke. Rozpráva príbeh statočného Urbana (Michal Balcar), ktorý dostal do vienka dve proroctvá - jedno mu dopraje bohatstvo a lásku, druhé chudobu a nekonečné strasti. Keď sa z neho stane sirota, ujme sa ho chamtivý majster hodinár (Viktor Preiss) a s vidinou získať jeho prorokované bohatstvo vychová z neho svojho učňa. Urban dospeje, zamiluje sa do hodinárovej dcéry Laury a plánujú svadbu. To sa však nepáči hodinárovi, chce sa ho zbaviť a dá mu "nesplniteľnú" úlohu - pošle ho do sveta, aby našiel zázračné hodinky, ktoré dokážu varovať pred smrťou. Urban sa teda vydá na ďalekú cestu plnú prekážok a nástrah, ktoré dokáže prekonať len vďaka svojej statočnosti, hodinárskemu umu, dobrému srdcu, a najmä láske k milovanej Laure.

Tú stvárnila mladá slovenská herečka Dana Droppová, študentka VŠMU. "Páčilo sa mi, že nemá klasický rozprávkový námet a nie je tuctový - princ a princezná, veľká láska... Príbehová linka nie je vedená len po zamilovanom páre, ale aj cez hodinára, ktorý im nepraje," komentovala herečka scenár. Na novej rozprávke sa jej najviac páči, že sa v nej nekončí všetko predvídateľne dobre. "Hodinár, ktorý miluje vlastné pohodlie, koná na úkor svojej rodiny. Nechá sa zlákať chamtivosťou a lakomstvom, ktoré i v dnešnom svete prevládajú nad nejakými základnými pozitívnymi ľudskými vlastnosťami, čo sa trošku vytrácajú," uzavrela Droppová.

Rozprávka príde do kín 12. septembra.