Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hold maliarovi Palugyayovi vzdajú výstavou a aj na chate pod Ďumbierom

Na archívnej snímke dielo od Zoltána Palugyaya. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Vernisáž Z posolstva Zola Palugyaya sa uskutoční 12. júla o 16.00 h a potrvá do 10. septembra.

Brezno 7. júla (TASR) – V tomto roku si 120. výročie narodenia Zola Palugyaya, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov modernej slovenskej maľby, grafiky a kresby, pripomenie i Horehronské múzeum v Brezne v spolupráci s Liptovskou galériou P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši. Vernisáž Z posolstva Zola Palugyaya sa uskutoční 12. júla o 16.00 h a potrvá do 10. septembra.

Ako TASR informovala Martina Ťažká, kurátorka breznianskeho múzea, rodák z Bodíc, čo je dnes mestská časť Liptovského Mikuláša, osobitným spôsobom prispel do formovaniaa rozvíjania našej kultúry, výrazným spôsobom sa podieľal na realizácii progresívnych myšlienok vo sfére výtvarného umenia – v maliarskej, grafickej a kresliarskej tvorbe a neprehliadnuteľný je tiež Palugyayov vklad do organizácie a propagácie výtvarníctva.

"Na stránkach tlače sa kriticky vyjadroval k vtedajšiemu umeleckému dianiu, využíval každú príležitosť na informovanie verejnosti o problematike domácej i modernej svetovej kultúry. Spoločne s Jankom Alexym, Milošom Alexandrom Bazovským a sporadicky i s niektorými ďalšími výtvarníkmi organizoval najmä v rokoch 1930 až 1933 putovné výstavy po slovenských mestách a mestečkách. Na vernisážach či v čase trvania expozície oboznamovali autori návštevníkov s vlastným umeleckým programom, poukazovali na naliehavú potrebu poznania netradičných názorov, ktoré sa snažili načrtnúť v širších reláciách. V júni 1935 sa predstavil so svojimi súputníkmi breznianskej verejnosti. Krátko na to zahynul v Nízkych Tatrách," priblížila Ťažká.

Výstava Z posolstva Zola Palugyaya odprezentuje výber diel zo zbierkového fondu liptovskej galérie. Súčasťou vernisáže bude krst publikácie znalca Palugyayovho diela, profesora Ľudovíta Petránskeho.

"Výstava je sprievodným podujatím tretej, poslednej etapy projektu nazvaného Pocta Palugyayovi, ktorý Horehronské múzeum realizuje v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej v Brezne. Vyvrcholením bude inštalácia reliéfu venovaného maliarovi Palugyayovi v blízkosti chaty M. R. Štefánika pod Ďumbierom, 8. septembra," dodala Ťažká.