Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hummel Fest je poctou na tvorbu významného bratislavského rodáka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Niekoľkomesačný medzinárodný festival sa koná pri príležitosti 240. výročia narodenia Johanna Nepomuka Hummela, ktorý bol počas svojho života považovaný za jedného z najväčších klaviristov Európy.

Bratislava 8. augusta (TASR) – Otváracím koncertom v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave sa začne v sobotu 11. augusta Hummel Fest 2018. Niekoľkomesačný medzinárodný festival sa koná pri príležitosti 240. výročia narodenia Johanna Nepomuka Hummela (1778-1837), ktorý bol počas svojho života považovaný za jedného z najväčších skladateľov a klaviristov Európy.

Jeho viaceré skladby budú na koncerte interpretovať aj úspešní sólisti. Víťaz významných medzinárodných súťaží, kórejský klavirista Jongdo An, absolventka Konzervatória v rodnej Bratislave, klaviristka Krisztina Gyöpös, nemecká sopranistka Sophie-Magdalena Reuter, brniansky rodák pôsobiaci vo viacerých slovenských zoskupeniach, huslista Robert Mareček i komorný orchester Cappella Istropolitana.

Podľa umeleckej riaditeľky festivalu a úspešnej klaviristky Krisztiny Gyöpös podujatie je spomienkou na jedinečnú osobnosť a "symbol Bratislavy", na šírenie jeho dobrého mena doma i v zahraničí, zároveň je možnosťou zviditeľnenia Hummelovho rodného mesta. V jeho viacerých priestoroch, tiež vo Viedni a Weimare sa okrem koncertov uskutoční prednáška, tanečné a operné predstavenie či výstava.

"Hummel svojím pôsobením vo viacerých mestách Európy vytvára i dnes mosty medzi národmi Európskej únie. Pravdepodobne každého občana Bratislavy naplní hrdosťou myšlienka, že v jeho meste žil jeden z najvýznamnejších skladateľov rozvíjajúci odkaz Mozarta, ktorý svojou tvorbou ovplyvnil Schuberta, Mendelssohna, Chopina, raného Liszta a Schumanna. Hummel a Bratislava neodmysliteľne patria k sebe," povedala Krisztina Gyöpös.

Festival pod záštitou bratislavského primátora Iva Nesrovnala je súčasťou programu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2018.