Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

J. Birkin chce koncert venovať J. Kuciakovi a M. Kušnírovej

Na archívnej snímke britská herečka a speváčka Jane Birkin. Foto: TASR/AP

Birkin sa do boja za ochranu ľudských práv zapája roky, jej aktivity sú známe napríklad v Čečensku, Turecku, na Barme i v Japonsku.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Francúzska speváčka a herečka britského pôvodu Jane Birkin mieri v týchto dňoch na Slovensko. Módna ikona 70. rokov preslávená duetom Je t'aime... moi non plus, ktorý naspievala so svojím nielen umeleckým partnerom Sergeom Gainsbourgom, vo svojom vyhlásení žiada, aby bol jej premiérový slovenský koncert venovaný pamiatke novinára a jeho snúbenice.

"Už niekoľko týždňov sledujem udalosti na Slovensku, ktoré boli reakciou na zákernú vraždu dvoch mladých ľudí - Martiny a Jána. Je to veľká tragédia pre ich blízkych, ako aj pre celú vašu krajinu. Preto som sa rozhodla tento koncert venovať pamiatke zavraždeného novinára Jána Kuciaka, o ktorom som sa dozvedela, že mal rád vážnu hudbu, ako aj jeho priateľky, archeologičky Martiny Kušnírovej," uvádza vo svojom vyhlásení speváčka u nás známa predovšetkým ako módna ikona a múza.

Birkin sa do boja za ochranu ľudských práv zapája roky, jej aktivity sú známe napríklad v Čečensku, Turecku, na Barme i v Japonsku. "Nápad venovať koncert Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej vyšiel z jej vlastnej iniciatívy," TASR informoval za organizátorov koncertu Matej Šálek.

Speváčka sa aktuálne vydáva na turné, ktoré má podporiť jej najnovší album Birkin/Gainsbourg: Le Symphonique. Ten je podľa jej slov poctou jej dlhoročnému partnerovi, skladateľovi, hudobníkovi a režisérovi Sergeovi Gainsbourgovi, jednému z najvýraznejších francúzskych umelcov 20. storočia. Bol to práve Gainsbourg, s ktorým Birkin tvorila 13 rokov ikonický pár, médiami často označovaný aj ako ideálny a romantický.

"Týmto chcem vzdať úctu dvom mladým ľuďom, ktorých zavraždili pre ich odvahu a lásku. Martina sa rozhodla stáť po boku svojho milovaného partnera a znášať spolu s ním všetky nástrahy a nebezpečenstvá, ktoré práca investigatívneho novinára prináša," uviedla Birkin na adresu slovenského páru a dodala: "Obidvom želám pokoj ich duší."

Jane Birkin a orchester Cappella Istropolitana vystúpia v bratislavskom Istropolise v nedeľu 15. apríla.