Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jozef Banáš uviedol román Zóna nadšenia na turecký trh

Na archívnej snímke Jozef Banáš. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Uvedenie knihy na turecký trh sa uskutočnilo 15. februára v Ankare v slávnom Ankara Palast - sídle niekdajšieho prezidenta Mustafu Kemala Atatürka.

Bratislava 19. februára (TASR) - Slovenský spisovateľ Jozef Banáš dosiahol ďalší medzinárodný úspech. Jeho román Zóna nadšenia, popisujúci dramatické udalosti v strednej Európe v období rokov 1968 až 2008, vydalo jedno z piatich najväčších vydavateľstiev krajiny Destek Istanbul pod názvom Za oponou (Perde Arkasi).

Uvedenie knihy na turecký trh sa uskutočnilo 15. februára v Ankare v slávnom Ankara Palast - sídle niekdajšieho prezidenta Mustafu Kemala Atatürka. "Prezentácia bola súčasťou osláv 25. výročia naviazania diplomatických vzťahov medzi Tureckom a Slovenskom," povedal pre TASR Jozef Banáš. Jeho knihu, ktorú preložil významný diplomat a prekladateľ Umut Arik, uviedla do života veľvyslankyňa Slovenskej republiky Anna Tureničová za prítomnosti diplomatov, politikov, novinárov a predstaviteľov kultúry.

Zóna nadšenia v tureckom jazyku.
Foto: archív JB


Turecko je po Česku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Rusku, Ukrajine, Bulharsku, Sýrii a Indii desiatou krajinou, v ktorej tento najprekladanejší slovenský román vyšiel. Banáš absolvoval v Turecku aj dve prednášky. Prijal pozvanie profesora Kudreta Bülbüla, dekana Fakulty politických vied Univerzity Beyazita Yildirima v Ankare, kde stretol so študentmi v poldruhahodinovej diskusii. Podobne mal bestsellerový slovenský autor prednášku na pozvanie profesora Ali Arguna Karacabeya na Univerzite Altinbas v Istanbule.

Jozef Banáš
Foto: archív JB