Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

K. Douglas nechýbal ani v 95 rokoch na festivalovom uvedení Spartaka

Kirk Douglas Foto: TASR/AP

"Keď má človek 95 rokov, nehľadí už dopredu, ale vracia sa späť a bilancuje," úprimne sa priznal otec nemenej úspešného Michaela Douglasa.

Los Angeles 16. augusta (TASR) - Obrovské ovácie pripravilo publikum na tzv. Poslednom festivale 70mm filmov v Los Angeles pri prezentácii necenzurovanej kompletnej verzie oscarového veľkofilmu Spartakus predstaviteľovi titulnej postavy, medzičasom 95-ročnému Kirkovi Douglasovi.

Žijúca legenda hollywoodskej továrne na sny sa vyznala, že je hrdá na členstvo v komunite tamojších hviezd strieborného plátna, ktoré, ako formuloval Kirk Douglas, nezastupujú ani republikánov, ani demokratov, ale Američanov. Súčasne dodal, že je pyšný na kolegov ako George Clooney alebo Sean Penn, ktorí vlastné peniaze investujú do pomoci iným.

"Keď má človek 95 rokov, nehľadí už dopredu, ale vracia sa späť a bilancuje," úprimne sa priznal otec nemenej úspešného Michaela Douglasa.

Súčasne si zaspomínal na éru mccarthyzmu, keď aj v Hollywoode jestvovali čierne zoznamy a keď napríklad scenárista štyrmi Oscarmi ovenčeného filmu Spartakus Dalton Trumbo mohol pracovať iba pod pseudonymom. "Ani si neviete predstaviť, aké časy sme vtedy žili," vyhlásil umelec, pod ktorého výrečnosť sa mierne podpísali následky mozgovej príhody z 90. rokov minulého storočia.

Historický epos Spartakus nakrútil v roku 1960 režisér Stanley Kubrick. Snímka získala šesť nominácií na prestížne ceny Americkej filmovej akadémie, z ktorých štyri premenila v zisk Oscarov. V hviezdnom obsadení snímky nechýbali ani Laurence Olivier, Tony Curtis, Jean Simmonsová, Charles Laughton a Oscarom ovenčený Peter Ustinov.