Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Karlovarský festival si uctí pamiatku Miloša Formana

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch Foto: TASR/Bohdan Kopčák

V rámci slávnostného otváracieho koncertu pred hotelom Thermal zaznie okrem iného aj blok hudby z Formanových filmov.

Praha 23. apríla (TASR) - Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch si v rámci otvorenia svojho 53. ročníka uctí nedávno zosnulého česko-amerického režiséra Miloša Formana. Otváracím filmom bude Formanova trpká komédia Lásky jednej plavovlásky, informoval vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

V rámci slávnostného otváracieho koncertu pred hotelom Thermal zaznie okrem iného aj blok hudby z Formanových filmov. Poslucháči budú môcť počuť v podaní Českého národného symfonického orchestra pod taktovkou Libora Peška hudbu zo snímok Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy.

Ďalej bude na programe hudba z filmov jeho súčasníkov a priateľov.

Film Lásky jednej plavovlásky, ktorý patrí ku kľúčovým titulom československej novej vlny, bol koncom 60. rokov úspešne uvedený na množstve festivalov; v roku 1966 napríklad otváral filmový festival v New Yorku a následne získal nomináciu na Oscara i na Zlatý glóbus pre najlepší zahraničný film.

"Miloš Forman bol nielen skvelým filmárom, ale tiež veľkým priateľom karlovarského festivalu. Rozhodli sme sa ho pripomenúť nie nejakými oslavnými prejavy, ale tým, čo symbolizoval - filmom. A hoci domáci diváci Lásky jednej plavovlásky poznajú z mnohých televíznych repríz, určite si film radi vychutnajú znovu na veľkom plátne. Veríme, že uvedenie tohto filmu uvítajú aj naši zahraniční hostia, ktorí nemajú tak častou možnosť vídať Formanovu českú tvorbu, ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila vývoj našej kinematografie," povedal predseda karlovarského festivalu Jiří Bartoška.