Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére oslavuje prvé výročie otvorenia darčekom pre divákov

Kino Lumiére, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislavské Kino Lumiére oslávi prvé narodeniny svojej novodobej existencie so svojimi divákmi.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Presne pred rokom 5. septembra 2011 otvoril Slovenský filmový ústav (SFÚ) v centre Bratislavy Kino Lumiére (bývalé Charlie centrum). Vlani sprístupnilo divákom zatiaľ dve zo svojich kinosál. V oboch premieta dve projekcie denne a za 12 mesiacov činnosti navštívilo jeho predstavenia 33.224 divákov. Z celkového počtu návštevníkov prišlo 3023 na slovenské snímky. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.



Kino Lumiére oslávi svoje prvé narodeniny svojej novodobej existencie so svojimi divákmi. Počas septembra na všetky jeho predstavenia najnavštevovanejšieho zahraničného a slovenského filmu za uplynulý rok si diváci môžu kúpiť dve vstupenky za dve eurá.

"Počas celého úvodného mesiaca školského roka je tak možné pozrieť si koprodukčný film Melancholia Larsa von Triera a domácu snímku Dom Zuzany Liovej za zvýhodnenú cenu. Navyše, počas dnešného dňa je možné kúpiť si na ktorékoľvek dva filmy dve vstupenky za dve eurá, ku ktorým návštevníci dostanú zdarma aj septembrové číslo mesačníka Film.sk," doplnila.

Oslavujúce kino v súčasnosti premieta denne dve predstavenia v oboch kinosálach na prízemí. K jeho pravidelným cyklom patria Archívne kino, ktoré ponúka filmy z archívnych zbierok SFÚ na vybranú tému, ďalej výročia osobností a tiež cyklus projekcií Kino-Ikon Plus. Filmy do neho vyberá redakčný okruh autorov filmologického časopisu Kino-Ikon.

Pestrý septembrový program

V septembri nájdu diváci v tejto programovej sekcie poľský film Milenci mojej mamy (r. Radoslaw Piwowarski) z roku 1986 o vzťahu chlapca a jeho nezrelej matky.

V cykle Osobnosti kino predstaví režiséra Michelangela Antonioniho. Pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia premietne snímky Červená pustatina a Pátranie po jednej žene.

Sedemdesiatiny režiséra Wernera Herzoga si pripomenie projekciami filmov Fitzcarraldo a Zelená kobra.

V septembri v Kine Lumiére otvoria 18. ročník putovnej prehliadky Projekt 100. Jeho priestory budú hostiť aj sprievodný filmový program k výstave SNG Prerušená pieseň: Umenie socialistického realizmu 1948 - 1956. Diváci ho v programe nájdu pod názvom Filmová úroda budovateľských päťdesiatych.