Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kniha o maliarovi A. Jasuschovi obsahuje aj množstvo nových dokumentov

Ilustračná snímka. Foto: Facebook - Galeria Miejska

Úvod knihy patrí košickej moderne, fenoménu, ktorý zahŕňal rôzne druhy umenia.

Bratislava 16. februára (TASR) - Galéria mesta Bratislavy (GMB) vydala monografiu výtvarníka Antona Jasuscha (1882–1965). Pod názvom Pútnici nebies ju napísala Zsófia Kiss-Szemán z GMB.

"Po viac ako polstoročí je to jeho druhá monografia, čo som veľmi rada, lebo rozhodne tá tvorba si zaslúži, aby bola prezentovaná. V kniha je kompletný dokumentárny materiál aj s jeho prvýkrát zverejnenou divadelnou hrou a vášnivou výtvarnou diskusiou z obdobia rokov 1909 až 1925. Sú tam diela a interpretácie diel na základe vykonaných starších, aj mojich nových výskumov. Monografia je kompletne spracovaná z rôznych strán, aj s novým životopisom," uviedla pre TASR autorka Zsófia Kiss-Szemán.

Úvod knihy patrí košickej moderne, fenoménu, ktorý zahŕňal rôzne druhy umenia (architektúra, filozofia, fotografia, výtvarné umenie, divadlo, literatúra) a predstavoval rôzne prejavy moderných a avantgardných smerov v 20. rokoch 20. storočia. Jasusch celý život prežil v Košiciach a patrí medzi popredných predstaviteľov tohto fenoménu. Jeho vyše 50-ročná bohato rozvrstvená a originálna maliarska tvorba je neodmysliteľnou súčasťou histórie výtvarného umenia nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

Čitateľ sa dozvie, že maliar bol počas prvej svetovej vojny šesť rokov na frontoch a v zajateckom tábore na Sibíri, odkiaľ sa vrátil domov na pokraji fyzických a duševných síl. Okrem hodnotenia jeho tvorby a reprodukcii množstva diel kniha na 320 stranách obsahuje rôzne osobné dokumenty. K nim patria desiatky článkov z dobovej tlače.

"Sú mimoriadne zábavné, ale i poučné. Hoci od ich napísania uplynulo takmer 100 rokov, v nich uvedené názory a diskusie sú často aktuálne aj dnes," konštatuje autorka.

Podľa nej maliarova veľkolepá a strhujúca vízia o poslaní a údele človeka, o jeho mieste na tomto svete i vo vesmíre, je ojedinelým vyznaním umelca obdareného odvážnou, ohromujúcou fantáziou aj maliarskou poetikou moderného človeka. Na jednej strane doráňaného a osudom bitého, plného skepsy a existenčných obáv, na strane druhej civilizovaného, vzdelaného, s ušľachtilými cieľmi, citom pre krásu a s ideálom lásky.