Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Krištáľové krídlo za rok 2023 pozná svojich laureátov

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 udelili v sobotu večer v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnej cene v 27. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota. Na snímke ocenení laureáti počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo 2023 si prevzala Marika Gombitová.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. marca (TASR) - Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2023 udelili v sobotu večer v Slovenskom národnom divadle (SND) v Bratislave osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnej cene v 27. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Prvou ocenenou bola v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie filmová a divadelná herečka Jana Oľhová, ktorá v roku 2023 zaujala vo filme Moc a divadelných inscenáciách Malé ženy a Koncert na želanie.
Na snímke ocenená v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie filmová a divadelná herečka Jana Oľhová počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii filantropia si ocenenie prevzala Alexandra Hovancová, riaditeľka Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi, ktorého súčasťou je Centrum pre deti a rodiny pre ťažko postihnuté dieti a Zariadenie núdzového bývania pre týrané matky s deťmi.
Na snímke ocenená v kategórii Filantropia Alexandra Hovancová počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii publicistika a literatúra sa držiteľom Krištáľového krídla stal režisér Peter Kršák, autor myšlienky, vydavateľ a sponzor reprezentačnej publikácie Dejiny sebavedomia. Trojzväzková encyklopédia obsahuje vyše 800 osobností zo stredoeurópskeho regiónu.
Na snímke herečka Božidara Turzonovová a ocenený v kategórii Publicistika a literatúra Peter Kršák počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii výtvarné umenie si cenu prevzal Ašot Haas, umelec, ktorý sa venuje širokej škále výtvarnej tvorby od dizajnu, sochárstva, sklárstva cez maľbu až po grafiku.
Na snímke ocenený v kategórii Výtvarné umenie Ašot Haas počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ocenenie v kategórii hudba získal Martin Valihora, prvý slovenský bubeník a jazzman, ktorý dosiahol medzinárodný úspech na svetových scénach, spoluautor a dramaturg One Day Jazz Festivalu.
Na snímke ocenený v kategórii Hudba Martin Valihora počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lekár Juraj Payer sa stal laureátom Krištáľového krídla v kategórii medicína a veda. Je hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre odbor endokrinológia a mienkotvornou osobnosťou pri koncepcii endokrinológie, osteológie a vnútorného lekárstva na Slovensku.
Na snímke ocenený v kategórii Medicína a veda lekár Juraj Payer počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii hospodárstvo uspel Artur Gevorkyan, generálny riaditeľ spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom a výrobou súčiastok metódou práškovej metalurgie.
Na snímke ocenený v kategórii Hospodárstvo Artur Gevorkyan počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii inovácie a startupy získali ocenenie Veronika Kolejak a Juraj Masár, zakladatelia spoločnosti Better Stack, ktorá pomáha vývojárom rýchlejšie vyvinúť kvalitnejší softvér.

V kategórii populárna hudba ocenili pop-rockovú skupinu Hex. Tá je na scéne viac ako 30 rokov a ocenenie získala aj za najnovší album a turné Kde je tu láska?.
Na snímke ocenení v kategórii Populárna hudba skupina Hex počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii šport ocenili plochodrážnika Martina Vaculíka, ktorý získal bronzový titul majstra sveta za sezónu 2023 v seriáli majstrovstiev sveta na plochej dráhe. Stal sa tak historicky prvým a doteraz jediným Slovákom v Speedway Grand Prix.
Na snímke ocenený v kategórii Šport plochodrážnik Martin Vaculík počas 27. ročníka Krištáľového krídla za rok 2023 v Bratislave 16. marca 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo 2023 si prevzala Marika Gombitová. "Som nesmierne vďačná za túto chvíľu. Cena, ktorú držím v rukách, nie je len cenou za môj osobný úspech, je výsledkom úsilia všetkých ľudí, ktorí ma podporovali a verili mi počas môjho hudobného putovania," uviedla legendárna speváčka a skladateľka, ktorá pôsobí na scéne pop-music od roku 1976. Naspievala takmer 240 piesní. Pri viac ako 65 z nich je podpísaná ako autorka hudby, vďaka čomu sa stala najproduktívnejšou skladateľkou populárnej hudby na Slovensku.