Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Laureátom hlavnej literárnej ceny za rok 2011 je Andrej Ferko

Odovzdávanie cien Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska za rok 2011 (AOSS) sa konalo v stredu 14. novembra 2012 v Galérii mesta Bratislavy v Pálfyho paláci na Panskej ulici v Bratislave. Na snímke hlavnú cenu asociácie dostal spisovateľ Andrej Ferko za román Najsmutnejší príbeh. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V bratislavskom Pálfiho paláci slávnostne odovzdali aj ďalšie výročné ceny za knihy, ktoré určilo päť členských organizácií AOSS.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Hlavnú cenu Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) za tvorbu vydanú v minulom roku, si dnes prevzal Andrej Ferko za román Najsmutnejší príbeh lásky.

Podľa predsedu AOSS Igora Hochela je to príbeh o politickom a inom násilí, ktorý odkrýva zlo v jeho plnej nahote. Je o prezliekačoch kabátov, keď z vinníkov v minulosti sa teraz stávajú hrdinovia. "Príbeh zostavený zo židovských anekdot je román úsmevný, no výsostne tragický. Je to najlepší román, aký bol u nás vydaný," v laudáciu ho zhodnotil Hochel.

V bratislavskom Pálfiho paláci slávnostne odovzdali aj ďalšie výročné ceny za knihy, ktoré určilo päť členských organizácií AOSS. Cenu Obce spisovateľov Slovenska získal Daniel Pastirčák za prozaické dielo Mini mýty. "Súbor literárnych útvarov prevažne mytologického charakteru je napísaný v excelentných príbehoch," konštatoval člen poroty Peter Juščák.

Z menšinovej literatúry si prevzala Cenu Spolku ukrajinských spisovateľov na Slovensku Marisa Ňachajová za básnickú zbierku Za starou bránou. Tá bola vydaná po 25 rokoch od predchádzajúcej knihy. "Po dlhom čase som sa z Prahy, kde bol útlm v mojej tvorbe, vrátila na Slovensko. Pred rokom mi zomrel manžel a aj to bol dôvod, že som opäť začala písať," zdôvodnila Ňachajová.



Cena PEN

Členovia Slovenského centra PEN klubu svojim hlasovaním rozhodli, že držiteľom ich ceny sa stane Bystrík Šikula za knihu Porušenie intimity. Podľa štatutárneho zástupcu PEN klubu Ladislava Volka je to román o vzťahoch, kde dochádza k porušeniu intimity. Je tiež o privatizéroch, o mafii a všeličom inom zo súčasnosti.

Juraj Šebesta si prevzal Cenu Klubu nezávislých spisovateľov za prozaické dielo Venussa (Ťažký deň). Na príbehu 13-ročnej Lucie zobrazuje, ako sa zmenil svet detí. Naznačuje, ako ich akceptovať, aby sa rodičia nedostali do zúfalstva. "Poďakoval by som svojej dcére, ktorá ma inšpirovala, aj som jej ukradol nejaké textíky," priznal sa úspešný spisovateľ.

O Cene Klubu spisovateľov literatúry faktu rozhodli hlasovaním členovia tejto organizácie. Za knihu Svedkovia mojej doby si ju na ich podujatí dodatočne prevezme autor Slavo Kalný.