Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Legendárny Charlie Chaplin zomrel pred 35 rokmi

Charlie Chaplin, britský a americký filmový herec so psom - záber z filmu "Psí život". Foto: TASR/ČTK

Charlie Chaplin bol štyri razy ženatý, s poslednou manželkou mal osem detí.

Corsier-sur-Vevey/Bratislava 25. decembra (TASR) – Legendárny svetoznámy herec, režisér, scenárista, producent, geniálny mím, jeden z najväčších predstaviteľov americkej grotesky, nesmrteľná osobnosť svetovej kinematografie Charlie Chaplin zomrel pred 35 rokmi, ktoré uplynú na Prvý sviatok vianočný.

Preslávil sa filmami o človiečikovi Charliem, tulákovi s fúzikmi, veľkými vyčaptanými topánkami, paličkou a čiernym klobúkom, večne bitom, hnanom osudom z miesta na miesto. Charlie bol čudný chlapec, sentimentálny aj ľahostajný, zlodej aj poctivec, zbabelec aj odvážlivec, veselý aj smutný, opilec aj triezvy.

Ako Charles Spencer Chaplin sa narodil 16. apríla 1889 v Londýne (Veľká Británia). "Prišiel som na svet na predmestí Londýna. Mal som smutné detstvo, ale zdá sa mi ako sen. Petrolej do lampy sme kupovali za deravý groš v jednej drevenej búde, ktorá patrila dvom starým dámam. Otec takmer hneď opustil rodinu, matka skončila po šiestich rokoch psychicky vyčerpaná v nemocnici", píše v autobiografii Môj život v obrazoch. Rodičia boli varietní herci, od malička s nimi vystupoval na javiskách londýnskych kabaretov a predmestských divadiel. Na školu nemal čas, musel prežiť.



Chaplina si všimol priekopník americkej grotesky

Charlie Chaplin, archívne foto
Foto: TASR/AP Photo
Od roku 1908 bol členom pantomimickej spoločnosti Freda Karnoa, kde pôsobil aj Stan Laurel. Pri zájazde do USA si Chaplina všimol priekopník americkej grotesky Mack Sennett a v roku 1913 ho angažoval do svojej filmovej spoločnosti Keystone. Počas roka 1914 tam natočil neuveriteľných 35 krátkych grotesiek, z ktorých sa len jedna nezachovala.

Prvý raz sa na striebornom plátne objavil vo filme Chaplin si privyrába na živobytie v roku 1914. Stal sa obľúbeným komikom, rozvíjal svoj vlastný štýl - jeho herecké polohy boli veľmi rôznorodé: komická, tragikomická, sociálno-kritická i psychologická. Obrovský úspech množstva krátkych príbehov, ktoré nakrúcal ako na bežiacom páse, radikálne zmenil jeho život, nie však osobnosť.

Po prvej svetovej vojne sa názorovo rozišiel s Hollywoodom. Celovečerné filmy City Lights (Svetlá veľkomesta, 1931) sa smejú z konvencií a dvojakej morálky, Modern Times (Moderná doba, 1936) je satirou na pretechnizovaný život. Chaplin už nechcel len baviť, jeho filmy žalovali. Keď v roku 1938 ohlásil začiatok prác na novom, tentoraz už otvorene protifašistickom filme The Great Dictator (Diktátor), nemecká diplomacia mohutne protestovala. Adolf Hitler mal vraj po súkromnej projekcii filmu niekoľkohodinový záchvat zúrivosti.



Čelil obvineniu z neamerickosti

V tom čase ho v Amerike obvinili z neamerickosti. Útoky neprestávali ani po uvedení jeho ďalšieho filmu - Monsieur Verdoux (Pán Verdoux, 1947). Charlie Chaplin ešte stačil začiatkom 50. rokov 20. storočia v USA dokončiť film Limelights (Svetlá rámp, 1952), ale jeho premiéra už bola v Londýne. Potom sa Chaplin usadil v Corsier-sur-Vevey (Švajčiarsko) na brehu Ženevského jazera.

V Londýne nakrútil v roku 1957 film A King in New York (Kráľ v New Yorku), v ktorom odsúdil činnosť Komisie pre skúmanie protiamerickej činnosti, ale aj svet reklamy a iné aspekty amerikanizácie života. Za toto dielo dostal Medzinárodnú cenu mieru. Neskôr nakrútil film A Countess from Hong Kong (Grófka z Hongkongu, 1967), dielo, ktorého príťažlivosť spočívala predovšetkým v hlavných predstaviteľoch - Sophii Lorenovej a Marlonovi Brandovi.

Na snímke z 8 mm čiernobieleho filmu , ktorý natočil 24- ročný novinár Alistair Cooke v roku 1933 , je herec Charlie Chaplin.
Foto: TASR/AP Photo


V roku 1972 získal Oscara

V roku 1972 mu v Hollywoode udelili Oscara za celoživotné dielo a popri mnohých iných oceneniach ho britská kráľovná Alžbeta II. povýšila do šľachtického stavu. Svojej hviezdy na Chodníku slávy v Hollywoode sa Chaplin dočkal tiež v roku 1972, ale až po súdnom spore, v ktorom sa dožadoval odškodného za odmietnutie zaradiť jeho meno na zoznam hviezd zvečnených na plánovanej atrakcii.

Charlie Chaplin zomrel 25. decembra 1977 v švajčiarskom Corsier-sur-Vevey vo veku nedožitých 89 rokov. Bol štyri razy ženatý, s poslednou manželkou mal osem detí, jedným z nich je aj herečka Geraldine Chaplinová.