Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Literárna súťaž Mladá slovenská poviedka už má tohtoročných víťazov

Medzi žiakmi základných škôl triumfovala Košičanka Daniela Ferková, medzi stredoškolákmi Mária Bilá z Nižného Hrušova a Ivana Furjelová z Dlhej nad Oravou.

Dolný Kubín 4. októbra (TASR) – Deviaty ročník celoštátnej súťaže Mladá slovenská poviedky so 104 účastníkmi už pozná laureátov. Medzi žiakmi základných škôl triumfovala Košičanka Daniela Ferková, medzi stredoškolákmi Mária Bilá z Nižného Hrušova a Ivana Furjelová z Dlhej nad Oravou. V kategórii dospelých do 30 rokov zvíťazil Martin Kovalčík zo Spišského Štiavnika.

„Ako sa už stalo zvykom v uplynulých ročníkoch, počtom dominovali stredoškoláci. Táto súťaž sa pre nich stala vítaným priestorom spovedí dozrievajúcich duší a hľadania odpovedí na jednoduchšie či zložitejšie otázky. Mladí autori s im vlastným nadšením nastavujú radi ostré zrkadlo sebe aj okolitému svetu,“ skonštatoval riaditeľ organizátorského Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

Odborná porota podľa neho vyzdvihla pravidelnú účasť viacerých mladých autorov na tejto súťažnej konfrontácii, čo obohacuje ich tvorbu. „Ich príbehy sú plné úprimnej nevšednej všednosti a originálneho spôsobu vyjadrovania. Majú svoj názor, vyslovujú ho, ale majú aj pozoruhodný rešpekt pred iným pohľadom a odkážu ho reflektovať,“ pokračoval Žabenský.

„Verím, že základný zámer, poskytnúť talentom možnosť verejnej prezentácie a tvorivej konfrontácie, ale najmä zvýšiť záujem nastupujúcej generácie o pôvodnú slovenskú literatúru, pomôže naplniť aj príležitostne vydaný zborník ocenených prác,“ dodal s tým, že slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 18. októbra v koncertnej sále dolnokubínskej Základnej umeleckej školy P. M. Bohúňa.