Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Madonna okorení koncert v Rusku svojou podporou ku gejom

Americká speváčka Madonna Foto: TASR/AP Photo/Rene Tillmann

Podľa zákona, ktorý schválili vo februári petrohradskí poslanci, hrozí previnilcom za podnecovanie mladistvých k homosexualite finančná pokuta 500-tisíc rubľov (13-tisíc eur).

Moskva 22. marca (TASR) - Americká speváčka Madonna oznámila, že na svojom letnom koncerte v Petrohrade, rodisku ruského premiéra Vladimira Putina, skritizuje nedávno prijatý miestny zákon proti tzv. homosexuálnej propagande.

Podľa zákona, ktorý schválili vo februári petrohradskí poslanci, hrozí previnilcom za podnecovanie mladistvých k homosexualite finančná pokuta 500.000 rubľov (13.000 eur). Madonna označila právnu normu na svojom profile na sociálnej sieti za "absurdnú ohavnosť". Napísala, že to zopakuje i na svojom koncerte v Petrohrade počas svojho letného turné po Rusku.

"V Petrohrade sa prihovorím za homosexuálnu komunitu, na podporu gejov," uviedla Madonna.

Populárna speváčka otvorila tento rok na moskovskom Červenom námestí posilňovňu, patriacu do jej siete pod názvom Hard Candy Fitness.

Homosexualita, za ktorú v časoch Sovietskeho zväzu hrozilo väzenie, bola v Rusku dekriminalizovaná krátko po rozpade ZSSR, v roku 1993. Predsudky voči gejom a lesbám v Rusku podľa agentúry Reuters stále pretrvávajú, čo túto komunitu núti uchyľovať sa do utajených klubov.

Zákon o podnecovaní mladistvých do 18 rokov k homosexualite vstúpil do platnosti v marci a podpísal ho miestny gubernátor Georgij Poltavčenko, blízky spolupracovník Vladimira Putina.