Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Maliar, karikaturista a grafik Milan Stano sa dožíva 70 rokov

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Do svojich diel emotívne zaznamenal v pamäti hlboko uložené miesta svojho detstva a mladosti, vyvolávajúce snivú atmosféru nostalgie za minulosťou.

Kálnica/Bratislava 20. januára (TASR) - Vo svojej tvorbe sa výtvarník Milan Stano zameral na krajinomaľbu a mestské veduty. V jeho obrazoch vystupuje pokojná krajina vyžarujúca harmóniu, vyváženosť, v mestských motívoch a ľudovej architektúre vytvára poetické kompozície. Maliar, karikaturista, grafik a vydavateľ Milan Stano má v nedeľu 20. januára 70 rokov.

Narodil sa 20. januára 1949 v Kálnici pri Novom Meste nad Váhom. Študoval grafiku na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave (1964–1968) a maľbu u akademického maliara Ernesta Zmetáka (1972–1980).

Do svojich diel emotívne zaznamenal v pamäti hlboko uložené miesta svojho detstva a mladosti, vyvolávajúce snivú atmosféru nostalgie za minulosťou. Výtvarnou inšpiráciou je pre umelca aj slovenský folklór a ľudové tradície. Od roku 1966 tvorí karikatúry a venuje sa aj kreslenému humoru, grafickej tvorbe, ilustráciám a maľbe.

Milan Stano mal viac ako 77 samostatných výstav na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku a Rusku. Zúčastnil sa vyše 130 kolektívnych prezentácií doma i v zahraničí. Absolvoval študijné cesty vo Vietname, Kórei, Japonsku, Egypte, Turecku, Taliansku, Nórsku, Kube, Gruzínsku, Arménsku, Rusku, Číne, Tibete, Nepále, Indii, Mexiku a v iných krajinách.

Vo svojom vydavateľstve Štúdio humoru a satiry atď. vydáva a ilustruje knihy prevažne so slovenskou tematikou.

Výtvarník Milan Stano získal niekoľko ocenení. Je členom Umeleckej besedy Slovenska, Zväzu výtvarných umelcov Západného Slovenska a Únie slovenských novinárov.

Výstavné priestory na Západnej terase Bratislavského hradu zaplnili v roku 2015 obrazy maliara Milana Stana. Takmer sto olejomalieb a grafík predstavovalo najväčšiu autorskú výstavu umelca. "Jeho výtvarná topografia Slovenska je taká bohatá, že môže slúžiť ako výtvarný cestopis, historický dokument v umeleckej podobe, ako naša krajina vyzerala", konštatoval kurátor výstavy Ľuboš Jurík.

Maliar mal v roku 2015 výstavu aj priestoroch knižnice Matice slovenskej. Vystavoval olejomaľby sakrálnych stavieb. Na vyše 50 obrazoch bolo veľa historických objektov z rôznych krajín, ktoré boli reprodukované aj v jeho cestopisnej knihe Putovanie za obrazmi. Práve za ňu získal Milan Stano prestížnu cenu Egona Erwina Kischa za literatúru faktu, o čom rozhodla medzinárodná porota 23. septembra 2015 v českom Letohrade.