Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Maliar Miloš Alexander Bazovský sa narodil pred 120 rokmi

Na archívnej snímke z 11. februára 1967 v Trenčíne národný umelec Miloš Alexander Bazovský. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Jeho veľkou inšpiráciou bolo ľudové umenie. Dôverne poznal slovenský vidiek, ktorého motívy sa v jednoduchých kompozíciách s jasnými svietivými farbami objavujú na mnohých Bazovského obrazoch.

Turany na Váhom/Bratislava 11. januára (TASR) - Maliar a grafik, národný umelec Miloš Alexander Bazovský patril k najvýznamnejším a najosobitejším predstaviteľom slovenského moderného umenia. Bol jednou z najreprezentatívnejších osobností slovenského maliarstva 20. storočia. Od jeho narodenia uplynie v piatok 11. januára 120 rokov.

Bazovského tvorba, obsahovo spätá so Slovenskom, ale výrazovo orientovaná na širšie európske kontexty, sa rozhodujúcou mierou podieľala na konštituovaní slovenskej výtvarnej moderny.

Jeho veľkou inšpiráciou bolo ľudové umenie. Dôverne poznal slovenský vidiek, ktorého motívy sa v jednoduchých kompozíciách s jasnými svietivými farbami objavujú na mnohých Bazovského obrazoch. Medzi jeho najobľúbenejšie farby patrili červená a zelená, neskôr hnedočervená a žltozelená. V jeho obrazoch sa stále v rôznych obmenách objavovali typické motívy horských masívov a dolín, siluety dedinských kostolíkov, zvoníc, usadlostí, ale aj ľudských postáv.

Miloš Alexander Bazovský sa narodil 11. januára 1899 v Turanoch nad Váhom. Pred vznikom prvej Československej republiky (ČSR) študoval v Budapešti, najprv na gymnáziu a potom v rokoch 1916-1918 na budapeštianskej Akadémii výtvarných umení. Roky 1919-1924 strávil už na Akadémii výtvarných umení (AVU) v Prahe.

V roku 1931 sa presťahoval z rodných Turian do Martina, kde v rokoch 1931-1957 prežil najproduktívnejšie obdobie. Pod vplyvom Martina Benku a spolužiaka z pražskej AVU Janka Alexyho sa umelecky vyhraňoval k novej interpretácii rázovitej slovenskej prírody a života vidieckych ľudí. Vo svojej výtvarnej interpretácii vyzdvihol subjektívnosť, zjednodušil tvar a hlavným výrazovým prostriedkom sa v jeho podaní stala farba.

Do Trenčína sa presťahoval v roku 1962 s titulom zaslúžilý umelec, ktorý bazovskému udelili v roku 1961. O tri roky neskôr sa stal držiteľom titulu národný umelec.

Maliar, ale aj grafik Miloš Alexander Bazovský zomrel 15. decembra 1968 v Trenčíne vo veku 69 rokov. V Trenčíne, kde prežil posledné roky svojho života, sídli galéria nesúca jeho meno - Galéria Miloša Alexandra Bazovského.

Diela Miloša Alexandra Bazovského patria na Slovensku medzi najžiadanejšie. K jeho najznámejším obrazom patria: Detva, Detvianska melódia, Čierne grúne, Ženy pri studni, Poludnie, Tragédia, Námestie, Malatiná. Venoval sa tiež grafike.

Význam originálneho umeleckého prejavu Miloša Alexandra Bazovského bol od roku 1921, kedy mal prvú výstavu až po súčasnosť pozitívne zhodnotený na mnohých domácich i zahraničných výstavách. Jeho diela sú zastúpené v zbierkových fondoch takmer všetkých slovenských galérií a nechýbajú ani v mnohých súkromných zbierkach doma i v zahraničí.