Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Medzinárodná Ibsenova cena 2012 pre nemeckého skladateľa H.Goebbelsa

Nemecký skladateľ Heiner Goebbels Foto: TASR/AP

Heiner Goebbels v uplynulých desiatich rokoch získal ďalšie ocenenia, dočkal sa i dvoch nominácii na Grammy a udelenia Európskej divadelnej ceny.

Oslo 20. marca (TASR) - Nemecký skladateľ Heiner Goebbels (59) sa stal tohtoročným laureátom Medzinárodnej Ibsenovej ceny dotovanej sumou 2,5 milióna nórskych korún (280.000 eur).

Ocenenie, ktoré v roku 2007 zriadila nórska vláda, udeľujú, osobnostiam, prípadne aj organizáciám alebo inštitúciám z umeleckej, kultúrnej sféry, ktoré sú nositeľmi nových umeleckých dimenzií v svete divadla v duchu odkazu Henrika Ibsena (1828-1906) - slávneho nórskeho dramatika.

V zdôvodnení výberu laureáta odborná porota vyzdvihla novátorský prístup skladateľa, ktorý v divadelnej sfére ovplyvnil producentov i hudobníkov Súčasne zdôraznila, že ide o jednu z veľmi všestranných kreatívnych osobností súčasnosti.

Rodák z Neustadtu v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, ktorý začínal ako hudobník, je úspešným skladateľom, autorom audiohier, vrátane opusov pre nevidiacich, laureátom prestížnych cien ako Prix Italia alebo World Silvermedal of the New York Festival. Od polovice 90. rokov kladie v tvorbe dôraz na vlastné hudobné divadelné hry, ktoré formuje aj inscenačne a zúčastnili sa už na viacerých festivalových prehliadkach v rôznych štátoch.

Nemecký skladateľ Heiner Goebbels
Foto: TASR/AP


V uplynulých desiatich rokoch získal ďalšie ocenenia, dočkal sa i dvoch nominácii na Grammy a udelenia Európskej divadelnej ceny.

Od roku 1999 je profesorom na Inštitúte pre aplikované divadelné vedy univerzity v Giessene a na European Graduate School v švajčiarskom Saas-Fee. Je členom nemeckej Akadémie umení a od tohto roku až do roku 2014 intendantom a umeleckým riaditeľom Ruhrtriennale.

Heiner Goebbels by si ocenenie mal prevziať na pôde Národného divadla v Osle v septembri počas tradičného Ibsenovho festivalu.

Doterajšími laureátmi Medzinárodnej Ibsenovej ceny sú britský režisér Peter Brook (2008), francúzska divadelníčka, autorka a režisérka Arianne Mnouckkine (2009) a nórsky dramatik, spisovateľ Jon Fosse (2010). Vlani ocenenie neudelili.