Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Medzinárodný gitarový festival privíta profesionálov aj mladé talenty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do Modry každoročne prichádzajú profesionálni hudobníci, komorné telesá, ale aj noví mladí umelci a laureáti gitarových súťaží v strednej Európe.

Bratislava 9. júla (TASR) – Mesto Modra bude počas víkendu od 13. do 15. júla hostiť desiaty ročník Medzinárodného gitarového festivalu, ktorý je zameraný na špecifický druh umenia vážnej hudby – hru na klasickej gitare. Predstavia sa na ňom profesionálni hudobníci sólovej hry aj komorné telesá.

Do Modry každoročne prichádzajú profesionálni hudobníci, komorné telesá, ale aj noví mladí umelci a laureáti gitarových súťaží v strednej Európe. Cieľom festivalu je podporiť interpretáciu gitarového hudobného umenia, priniesť kvalitný program a zaujímavých domácich i zahraničných hostí. Medzinárodný gitarový festival ponúkne tri večerné koncerty sústredené do priestorov Nemeckého evanjelického kostola v Modre.

„Festival v piatok otvoríme sólovým recitálom Adama Mareca, ktorý je predstaviteľom mladšej generácie. Venuje sa interpretácii komornej hudby i sólovej gitarovej literatúry. Popri interpretačnej činnosti je aktívny aj ako pedagóg a od roku 2009 organizuje festival Medzinárodné interpretačné dni klasickej gitarovej hry,“ povedala Marcela Kvetková, riaditeľka Kultúrneho centra v Modre. Piatkový večer vyvrcholí koncertom poľského komorného telesa Wieczorek Guitar Trio, v ktorom hrá Katarína Wieczorek, dramaturgička festivalu a rodáčka z Modry.

V sobotu prijali pozvanie do Modry mladý rakúsky hudobník Florian Palier a české Viento Marero Duo, ktoré študuje skladby českých i zahraničných autorov z oblasti klasickej i súčasnej hudby vrátane džezu. „Z Venezuely pricestuje a v nedeľu zahrá mladá gitaristka Carlina Flores. Vystúpi s programom, ktorý spája tradíciu a súčasnosť vychádzajúcu zo štýlu argentínskeho tanga a venezuelskej ľudovej hudby,“ povedala Kvetková. Festival uzavrie spoločný program sopranistky Rey Slawiski, ktorá má bohaté skúsenosti z domácich aj zahraničných pódií, a harfistky Márie Kmeťkovej, ktorá odkrýva zvukové možnosti harfy.