Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Benátkach udelia čestného Zlatého leva režisérovi Cronenbergovi

Režisér David Cronenberg. Foto: TASR/AP

Rodák z Toronta, známy aj pod neoficiálnymi titulmi ako Kráľ horrorov alebo Barón krvi, začínal ako filmár v 60. rokoch minulého storočia.

Benátky 20. apríla (TASR) - Čestného Zlatého leva za celoživotné dielo udelí Medzinárodný filmový festival v Benátkach v tomto roku kanadskému režisérovi Davidovi Cronenbergovi.

Riaditeľ prehliadky Alberto Barbera oceneného v zdôvodnení zaradil medzi najodvážnejších tvorcov s najvýraznejším vplyvom označiac ho za "neúnavného objaviteľa filmových foriem a jazykov". Zároveň dodal, že Cronenbergove práce odhaľujú násilie, sexuálne motivovaný zločin, chaos medzi realitou a virtuálnym svetom, ako aj deformujúcu úlohu obrazu v súčasnej spoločnosti.

Rodák z Toronta, známy aj pod neoficiálnymi titulmi ako Kráľ horrorov alebo Barón krvi, začínal ako filmár v 60. rokoch minulého storočia. Medzi jeho najznámejšie práce patria Rabid, Scanners, Videodrome, Mucha alebo Crash ocenený na festivale v juhofrancúzskom Cannes.

Slovenskí diváci mohli vidieť v kinách aj novšie práce laureáta francúzskeho Radu Čestnej légie, tak napríklad snímky ako História násilia, Prísľuby z Východu, Nebezpečná metóda alebo Mapy ku hviezdam.

Jubilejný 75. ročník MFF v Benátkach sa uskutoční v dňoch 29. augusta - 8. septembra 2018.