Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

MittelCinemaFest – Stredoeurópsky festival súčasného talianskeho filmu

Miesta na státie v raji Foto: Taliansky kultúrny inštitút

X. ročník žánrovo rôznorodej miniprehliadky súčasného talianskeho filmu MittelCinemaFest 2012 ponúkne v priebehu piatich dní sedem filmov v pôvodnom znení s titulkami a dve sprievodné podujatia.

Bratislava 15. novembra (TASR-OTS) - Prehliadku organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave (v dňoch 19. - 26.11. 2012) v spolupráci s Cinecittà Luce a so svojimi sesterskými inštitútmi v Budapešti a v Krakove. Hlavnými partnermi podujatia sú Slovenské elektrárne, a.s. a VÚB banka, mediálnymi partnermi festivalu je TASR a Zoznam.sk.

Festival otvorí taliansky spisovateľ Emanuele Trevi, čerstvý držiteľ Ceny Európskej únie za literatúru 2012, ktorý predstaví svoju najnovšiu publikáciu “Qualcosa di scritto” o neuskutočniteľnom stretnutí s Pierom Paolom Pasolinim. Večer bude pokračovať dokumentom Laurina vášeň – Passione di Laura režiséra Paola Petrucciho, o jedinečnej interpretke Pasoliniho textov, jeho nerozlučnej priateľke, duchovnej dedičke a zakladateľke Nadácie Piera Paola Pasoliniho Laure Betti. Vstup voľný.
Kryptonit
Foto: Taliansky kultúrny inštitút

Šesť titulov najnovšej talianskej produkcie Kryptonit – Criptonite nella borsa (I. Cotroneo, 2011), Román o jednom masakri - Romanzo di una strage (M.T. Giordana, 2011), Scialla! (F. Bruni, 2011), Papierová dedina – Il villaggio di cartone (E.Olmi, 2011), Maternity blues (F. Cattani, 2011) a Miesta na státie v raji – Posti in piedi in paradiso (C. Verdone, 2011) prichádza do Bratislavy už s vynikajúcimi hodnoteniami kritiky a s mnohými festivalovými oceneniami. Prináša témy vážne, ale aj komicky odľahčený pohľad na krehké a naštrbené rodinné vzťahy, prináša tvorbu režisérov ako Ermanno Olmi , Marco Tullio Giordana, Fabrizio Cattani , či žijúcej legendy talianskej kómedie, herca, režiséra a scenáristu Carla Verdoneho. Okrem stálic talianskeho filmového plátna tam nájdeme aj debutujúcich režisérov ako Ivan Cotroneo a Francesco Bruni, ktorí sa doposiaľ podpísali pod množstvo úspešných filmov ako scenáristi. Desať rokov festivalovej činnosti si napokon pripomenieme koncertom venovaným slávnym filmovým skladbám v podaní sláčikového kvarteta Bakura ensemble (N. Rota, N. Piovani, G. Bregovic, Vangelis, Y. Tiersen, P. Glass, C. Gardel, A. Piazzola).
Scialla!
Foto: Taliansky kultúrny inštitút

Podrobný program festivalu nájdete na stránke Talianskeho kultúrneho inštitútu: www.iicbratislava@esteri.it
Zdieľať nás môžte aj na facebooku a Mittelcinemafest 2012 má tiež svoju fb stránku.
Vstupenky na filmové predstavenia sú v predaji online na: www.predpredaj.sk a tiež v pokladni Kina Mladosť každý deň vždy hodinu pred predstavením.