Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ekonomická a personálna stabilizácia SND pokračuje ďalšími krokmi

Nová budova SND, ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo kultúry SR vyčleňuje prostriedky na dlhodobo zanedbávané zvýšenie platov technických zamestnancov a na odmeny pre umelecké zložky.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Ekonomická a personálna stabilizácia Slovenského národného divadla (SND) pokračuje ďalšími konkrétnymi krokmi. Ministerstvo kultúry (MK) SR vyčleňuje prostriedky na dlhodobo zanedbávané zvýšenie platov technických zamestnancov a na odmeny pre umelecké zložky, čím prispieva k odstraňovaniu deformácií v odmeňovaní, ktoré zanechalo bývalé vedenie divadla na čele s Mariánom Chudovským. TASR o tom informoval Peter Hajnala, generálny riaditeľ z kancelárie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer-SD).

Hajnala priblížil, že ministerka kultúry iniciovala valorizáciu platov o desať percent od roku 2019 aj pre zamestnancov SND, ktorí sú z plošného zvyšovania platov v štátnej a verejnej správe vyňatí. "Týmito opatreniami ministerka realizuje ďalšie konkrétne kroky na personálnu stabilizáciu našej erbovej inštitúcie," povedal Hajnala.

Práca expertnej rady MK SR okrem iného podľa rezortu odhalila deformácie v odmeňovaní zamestnancov SND, "ktoré boli spôsobené nezáujmom bývalého vedenia SND o platové náležitosti umeleckých, a hlavne technických zamestnancov". "Platy technických zamestnancov nedosahujú potrebnú úroveň na ich primerané ohodnotenie a ich zvyšovanie bolo dlhodobo zanedbávané. Podobne sú na tom aj interní umeleckí pracovníci, ktorí boli zase finančne podhodnotení na úkor štedrých honorárov vyplácaných externistom. Nové vedenie SND preto na odporúčanie expertnej rady SND vykonalo potrebné opatrenia na riešenie tohto problému," poznamenal Hajnala.

"Pre mňa sú prioritou ľudia. Naša expertná rada odhalila množstvo zlyhaní a deformácií, ktoré budeme ešte nejaký čas naprávať. Ale na prvom mieste sú ľudia – excelentní umelci a, samozrejme, technickí pracovníci, bez ktorých by nebolo možné odohrať ani jedno predstavenie. Som rada, že som sa zasadila za to, aby sa ich platy konečne priblížili k tomu, čo si za svoju tvrdú prácu zaslúžia," povedala Laššáková.

Rezort kultúry od leta pracuje na ekonomickej a personálnej stabilizácii SND a výsledkom je ohlásené zvýšenie platov pre technických zamestnancov od novembra tohto roka, ktoré sa týka približne 450 ľudí. Okrem toho MK pripravuje plošnú valorizáciu platov zamestnancov SND od roku 2019. Rezort kultúry vyčlenil finančné prostriedky aj na mimoriadnu jednorazovú koncoročnú odmenu pre umeleckých zamestnancov divadla. Cieľom týchto opatrení je prispieť k personálnej stabilizácii technického a umeleckého kolektívu slovenskej erbovej inštitúcie a zároveň pôsobiť motivačne na príchod mladých talentov, ktoré sú na slovenskej prvej scéne potrebné.