Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Múzeum v Dallase si pripomína narodeniny Anny Frankovej

Na archívnej snímke bez udania dátumu Anne Franková. Foto: TASR/AP

Anna Franková, ktorej denník si podmaňuje čitateľov už celé desaťročia, by sa dnes dožila 83 rokov - keby v marci 1945 nezomrela na týfus v nacistickom koncentračnom tábore Bergen-Belsen.

Dallas 12. júna (TASR) - Múzeum holokaustu v texaskom Dallase si dnes pripomína narodeniny nemeckej Židovky Anny Frankovej a ponúka polovičné vstupné každému, kto daruje výtlačok jej knihy "The Diary of a Young Girl" (Denník mladého dievčaťa). Tak znie názov anglického knižného vydania denníka z pera sľubnej a nadanej spisovateľky, ktorá zomrela počas druhej svetovej vojny ako 15-ročná.

Správu priniesla webová stránka www.dallasnews.com.

Anna Franková, ktorej denník si podmaňuje čitateľov už celé desaťročia, by sa dnes dožila 83 rokov - keby v marci 1945 nezomrela na týfus v nacistickom koncentračnom tábore Bergen-Belsen. Jej denník sa však zachoval a po vojne bol vydaný knižne.

Kniha, na Slovensku známa pod názvom Denník Anny Frankovej, zachytáva dva roky života, ktorý ona a jej rodina strávili v úkryte v dome v holandskom Amsterdame počas nacistickej okupácie Európy.

Vstupné do múzea je obvykle osem dolárov pre dospelých a šesť dolárov pre študentov a seniorov. Múzeum venuje darované knihy školám po celom Dallase, ktoré trpia nedostatkom peňazí.

Múzeum holokaustu v centre Dallasu si dnes o 10.00 h miestneho času uctí Frankovú minútou ticha a čítaním úryvkov z jej celosvetovo známeho denníka v kinosále múzea.

Výstava Príbeh Anny Frankovej, ktorá bude v múzeu trvať najmenej do 30. júna, mapuje život dievčaťa od raného detstva v nemeckom Frankfurte nad Mohanom až po obdobie v úkryte v amsterdamskom podkrovnom byte. Súčasťou výstavy sú tiež životopisy tých, ktorí pomáhali chrániť životy Anny Frankovej, jej rodiny a ďalších štyroch ľudí.

Franková má od marca aj svoju figurínu vo voskovom múzeum Madame Tussauds v Berlíne. Spodobňuje dospievajúce dievča, ktoré sedí pri stole v replike amsterdamskej izby a píše slávny denník.



Deti, ktoré sa chcú dozvedieť o Anne Frankovej, si môžu jej životný príbeh prečítať tiež v podobe komiksu. Na pulty kníhkupectiev v mnohých krajinách sveta sa dostáva od roku 2010.



Zdroj: www.dallasnews.com