Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Muzikanti z Turca, Kysúc i Oravy sa stretli na Turčianskej harmonike

Na snímke Adam Balačin počas 16. ročníka podujatia Turčianska harmonika v Múzeu slovenskej dediny Martin. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Súčasťou celodenného programu je aj výstava Turčianska harmonika vo fotografii, ktorá je venovaná predchádzajúcim ročníkom tejto akcie.

Martin 8. júla (TASR) - Muzikanti z Turca, Kysúc i Oravy sa v nedeľu stretli v Múzeu slovenskej dediny v Martine, aby rozveselili a roztancovali návštevníkov 16. ročníka podujatia Turčianska harmonika. V programe sa počas dňa predstaví viac ako päťdesiat účinkujúcich rôznych vekových kategórií.

„Medzi nimi sú napríklad malí súrodenci Majcherovci, Poništovci, či už dobre známi bratia Koptákovci. Svojou hrou potešia aj skalní hosťujúci hráči, ktorí nechýbali ani na predchádzajúcich ročníkoch Turčianskej harmoniky – Jozef Glombík, Milan Roob, Majerčíkovci, bratia Chládekovci, Ladislav Rybár s otcom, Adam Balačin i najstarší účinkujúci Július Zaťko,“ informovala kurátorka Slovenského národného múzea v Martine Tatiana Kadlecová.

Na snímke Miloslav Čarvaga a jeho vnučka Kristína Surová z Turca počas 16. ročníka podujatia Turčianska harmonika v Múzeu slovenskej dediny Martin.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Návštevníci majú zároveň možnosť spoznať a vypočuť si známych i menej známych heligonkárov, ktorí hrávajú pre potešenie seba i svojich priateľov a zabaviť sa s nimi v prostredí najväčšieho múzea v prírode na Slovensku.

Organizátori pripravili aj malú školu hry na heligónku spojenú s odborným výkladom. „Chceme návštevníkov interaktívne zatiahnuť do podujatia. Predstavíme heligónku z technického hľadiska, povieme si niečo z histórie hry na tomto hudobnom nástroji na Slovensku a záujemcov naučíme zahrať ich prvú pesničku,“ priblížil pre TASR organizátor Martin Bačiak.



Súčasťou celodenného programu je aj výstava Turčianska harmonika vo fotografii, ktorá je venovaná predchádzajúcim ročníkom tejto akcie. Spomienky zachytené fotoaparátom sú zložené zo snímok Anny Thomkovej-Baranovej, Milana Rooba a fotoarchívu Slovenského národného múzea v Martine. „Výstavu si návštevníci múzea budú môcť pozrieť do konca júla,“ doplnila Kadlecová.