Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Bábkarskej Bystrici vystúpia divadelné skupiny z 10 krajín

Foto: TASR/Pavol Remiáš

Cieľom festivalu je podporovať medzinárodné kontakty slovenských umelcov a divadiel.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) - Festival Bábkarská Bystrica 2012, ktorý sa koná každé dva roky a podľa slov PR festivalu Moniky Kováčovej patrí k dlhoročným a profilovým prehliadkam slovenského divadelníctva a bábkového umenia, sa v meste pod Urpínom uskutoční v dňoch 28. septembra až 3. októbra. Na jeho 18. ročníku vystúpi 23 divadiel a divadelných skupín z desiatich krajín, ktoré odohrajú 32 produkcií. Prvýkrát bude na programe aj premietanie bábkových filmov domácich a českých tvorcov.

Festival uvedú Teatrálie na Námestí SNP a Námestí Š. Moysesa. Teatrálie sú ponukou atrakcií a pouličného divadla z rôznych krajín, ktorou podľa Kováčovej vzdávajú úctu bábkarským predkom a kočovným skupinám. "Tento kolotoč roztočí 11 divadelných kompánií z Česka, zo Slovenska a z Poľska," priblížila Kováčová.

Prvý impulz prináša domáce i zahraničné novinky v divadelnej tvorbe pre batoľatá, ponúka tematicky a inscenačne rôznorodé inscenácie pre deti všetkých vekových kategórií, prvýkrát otvára tabu témy v tvorbe pre deti na konferencii s medzinárodnou účasťou a upozorňuje na výsledky medzinárodného projektu tvorivého písania a tvorby pre tínedžerky a tínedžerov Platforma 11+. Počas impulzu bude pracovať detská porota, ktorá určí svojho favorita, favoritku a udelí Cenu detskej poroty.

Bábkové divadlo (ilustračné foto)
Foto: TASR
Druhý impulz popularizuje bábkové divadlo pre dospelých, snaží sa ho zrovnoprávniť s ostatnou divadelnou tvorbou pre dospelých, upozorňuje na kvalitné bábkové inscenácie, ale aj objavuje domácich či zahraničných bábkarských umelcov pre širšie publikum. Tomu sa bude venovať i odborná konferencia na úvod Druhého impulzu, pritom jeho program je súťažný. "Druhý impulz podporuje tvorcov pre dospelých udelením dvoch cien," pokračovala Kováčová. Cena Henryka Jurkowského sa odovzdáva za tvorivý počin v bábkovom divadle pre dospelých (medzinárodná porota pracuje v zložení Henryk Jurkowski (PL), Soňa Ferancová (SK) a Jakub Krofta (CZ). Cena predsedu Banskobystrického kraja sa udeľuje za humánne posolstvo (porota pracuje v zložení Peter Černek, Jana Slačková, Anna Ťureková).

Súčasťou festivalového diania je medzinárodná výstava umelcov z krajín Vyšehradskej štvorky pod názvom Skica, objekt, bábka, divadlo. Koná sa v spolupráci s Divadelným ústavom v Bratislave a Stredoslovenskou galériou. Na výstave, ktorá bola už sprístupnená a potrvá do 17. októbra, sa predstavujú Eva Farkašová (SK), Tomáš Volkmer (CZ), Rafał Budnik (PL) a Szilárd Boráros (HU). Počas festivalu sa budú konať dve odborné konferencie s medzinárodnou účasťou v spolupráci s Divadelným ústavom - Tabu v tvorbe pre deti a Režisérske osobnosti v bábkovom divadle pre dospelých.

Na slovenskej scéne festival figuruje od roku 1977. V 80. rokoch bol organizovaný ako prehliadka slovenských bábkových divadiel, v rokoch 1994–2008 ako medzinárodný festival slovenského bábkového divadla v konfrontácii s bábkovým divadlom v strednej Európe. V roku 2010 zmenil koncepciu a názov na Bábkarská Bystrica, Dvojitý impulz - medzinárodný festival súčasného bábkového divadla pre dospelých a pre deti. Program Prvého impulzu je venovaný deťom (od najmenších po tínedžerov) a ich rodičom. Druhý impulz sa sústreďuje na dospelých.

Dlhodobým a koncepčným zámerom festivalu je vystúpiť z hraníc domáceho a národného kolobehu, podporovať medzinárodné kontakty slovenských umelcov a divadiel, vyvolať záujem o slovenské i zahraničné bábkové umenie, dať domácim i zahraničným kolegom priestor na spoluprácu. Tiež vytvoriť v Banskej Bystrici priestor pre sviatok bábkového divadla, doplnila Kováčová.