Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na prierezovej výstave v Bratislave je vývoj tvorby K. Ondreičku

Na archívnej snímke záber z prezentovaného súboru významného predstaviteľa modernej slovenskej grafiky Karola Ondreičku. Foto: TASR Oliver Paul

Čachtický rodák Karol Ondreička študoval na Pedagogickej fakulte v Nitre (1962–1966) a Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Oddelení ilustrácie a knižnej tvorby u profesora A. Brunovského.

Bratislava 2. marca (TASR) – Prierez uzavretou grafickou tvorbou Karola Ondreičku (1944–2003) ponúka výstava v bratislavskej galérii SPP.

Jej názov Poézia grafiky potvrdzujú čiernobiele obrazy: O slávnostiach, Kytica, Radosť, Plody, Obeta, Jarné mystérium, Vítanie, Veľká Dulcinea, Hry či zo série Život, ale aj 18 ex librisov. Vytvoril ich leptom, suchou ihlou, akvatintou a mezzotintou.

Podľa kurátorky expozície Melity Fodor Gwerkovej osobitý štýl autora je založený na poetickom spojení fantázie a skutočnosti. Často v dielach zobrazoval vzťah muža a ženy, ktorí sa ocitajú v jedinečných životných situáciách na pozadí grafickej abstrakcie, symbolov a metafor. V tvorbe využíval kombinácie grafických techník, vďaka ktorým dosiahol zamatové prechody svetla a tieňa.

Čachtický rodák Karol Ondreička študoval na Pedagogickej fakulte v Nitre (1962–1966) a Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave na Oddelení ilustrácie a knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského (1968–1974). V roku 1984 absolvoval študijný pobyt vo Veľkej Británii na Loughborough University, School of Art and Design, East Midlands. O päť rokov neskôr sa stal docentom.

Od roku 1979 pôsobil na VŠVU ako pedagóg na katedre grafiky, ako rektor (1989–1990), v roku 1991 bol vymenovaný za profesora. Po odchode z VŠVU vyučoval kresbu a grafiku na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde sa významnou mierou podieľal na formovaní štruktúry Katedry výtvarnej výchovy. Ilustroval takmer 200 kníh pre deti a dospelých. Za tvorbu získal mnoho ocenení doma aj v Českej republike, Holandsku, Poľsku, Taliansku, Veľkej Británii, Číne a inde.

Výstava potrvá do konca apríla.