Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Slovensko mieri muzikál pre tínedžerov Anjeli za školou

Režisér Filip Renč s Michalom Davidom. Foto: TASR

Nový český muzikál plný hviezd poukáže na život dnešných tínedžerov.

Bratislava 27. septembra (TASR) – Na Slovensko mieri nový muzikál Anjeli za školou z autorskej dielne Michala Davida. Autorom scenára je Jan Hlaváč, texty piesní napísal Lou Fanánek Hagen, réžiu má Filip Renč. V hlavných úlohách sa predstavia Josef Vojtek, Linda Finková, Bohouš Josef a dievčenská skupina 5Angels. Muzikál pre deti, školákov, záškolákov, rodičov i starých rodičov má 22. októbra premiéru v pražskom Divadle Broadway a 25. októbra v bratislavskej Aegon Aréne NTC.

Dej zaujme nielen tínedžerov, ale aj ich rodičov
Autori situovali dej muzikálu do deviatej triedy základnej školy. Prichádza nová spolužiačka a to je v triede udalosť. Navyše aj dobre vyzerá a všetko sa jej darí, chlapci jej nadbiehajú a súťažia o jej priazeň, naopak, dievčatá na ňu žiarlia a robia jej prieky. V triede to vrie a učitelia sú prekvapení, ako sa trieda mohla v takom krátkom čase pokaziť. V tejto atmosfére majú deviataci nacvičiť vystúpenie na školskú akadémiu. Tí majú o vystúpení inú predstavu ako pani riaditeľka (Linda Finková) a trocha popletený vedúci školského zboru (Bohouš Josef). Ale je tu našťastie učiteľ zemepisu (Josef Vojtek), ktorý kedysi hral a spieval v rockovej kapele a pri nácviku pomôže. Detský aj dospelý divák bude určite zvedavý, ako celé vystúpenie napokon dopadne.

"Tento muzikál je tínedžerský, z prostredia základnej školy. Hudobné aranžmány piesní sú položené do poprockovej polohy, aj preto je do muzikálu obsadený Josef Vojtek. Okrem toho dnešní deviataci počúvajú tvrdšiu muziku, ako bolo predtým, ináč sa obliekajú, je to proste počítačová generácia. Pre túto generáciu nebol vytvorený do dnešných dní podobný projekt a verím, že túto medzeru Anjeli za školou vyplnia," povedal na dnešnom stretnutí s médiami Michal David.

"Sme radi, že robíme niečo pre túto vekovú skupinu, je to pre nás také osvieženie, pre všetkých tvorcov – Fanánka, Michala aj pre mňa – pretože z mladých ide pozitívna energia. Mám skúsenosti s deťmi aj s mládežou s muzikálmi, takže nie je problém. Angels sú profesionálne dievčatá, ktoré už majú za sebou veľa vystúpení, takže s nimi môžem robiť ako s dospelými. Nakrúcal som veľa televíznych aj filmových príbehov, kde mi deti hrali, takže celkom rád s mladými a deťmi pracujem," uviedol pre TASR režisér Filip Renč.

S muzikálom plánujú cestovať po Čechách i Slovensku
Foto: TASR
"Je to pre nás veľká skúsenosť, pretože v štúdiu povieme ešte raz, ešte raz, urobíme to ešte raz, keď sme ale na javisku a niečo pokazíme, tak sa to už nedá opraviť. Josef Vojtek aj ostatní nám prejavili sympatie, veľmi si s nimi rozumieme. Na začiatku sme sa trocha báli režiséra Filipa Renča, že je vraj prísny na skúškach, ale je to naopak, všetko je v pohode," povedala pre TASR Míša Exlová, jedna z členiek 5Angels.

Produkcia muzikálu ráta okrem domácich predstavení v Divadle Broadway aj so zájazdovou verziou. V priebehu dvoch rokov plánujú pricestovať za divákmi do všetkých väčších miest v Čechách a na Slovensku. Je to prvý muzikál Michala Davida, ktorý vycestuje za divákmi.

Spevák a skladateľ Michal David (1960) má na svojom konte dnes štyri úspešné muzikály, 22. februára 2002 mal premiéru muzikál Kleopatra s jeho hudbou v réžii Filipa Renča. Aj vďaka úspechu zložil hudbu k ďalšiemu muzikálu Traja mušketieri (premiéra 18. novembra 2004 v Divadle Broadway, v jednej z hlavných úloh účinkoval aj Pavol Habera). Tretím je muzikál Angelika, ktorý mal premiéru 6. marca 2007 v pražskom Divadle Broadway. Jeho režisérom bol Jozef Bednárik. Zatiaľ posledným je muzikál Kat Mydlář, ktorý mal premiéru 24. februára 2011. Muzikál Kleopatra s úspechom uvádzali aj v kórejskom Soule.