Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na udelenie Echa antisemitskému albumu reagovali nemeckí umelci

Na archívnej snímke z 12. apríla 2018 nemeckí raperi Kollegah a Farid Bang preberajú cenu za album Jung, Brutal, Gutaussehend 3 na slávnostnom odovzdávaní hudbných cien Echo v Berlíne. Foto: TASR/AP

Už počas galavečera udeľovania upozornil na prekročenie pomyselnej hranice tolerancie Campino - angažovaný frontman nemeckej rockovej skupiny Die Toten Hosen.

Berlín 20. apríla (TASR) - Neutíchajúce protesty členov nemeckej kultúrnej obce vyvolalo udelenie tamojšej hudobnej ceny Echo albumu "Jung, Brutal, Gutaussehend 3" raperov Kollegah a Farid Bang, obsahujúce kontroverzne vnímané texty antisemitského charakteru.

Už počas galavečera udeľovania upozornil na prekročenie pomyselnej hranice tolerancie Campino - angažovaný frontman nemeckej rockovej skupiny Die Toten Hosen.

Odvtedy sa však do diskusie, ale aj činmi zapojilo množstvo umelcov.

Vrátenie rovnakých trofejí udelených v nedávnej alebo dávnejšej minulosti avizovali okrem iných rocker, skladateľ a spevák Marius Müller-Westernhagen, jeho kolega Peter Maffay, grafik a hudobník Klaus Voormann, kvartet Notos, pianista Igor Levit, ale aj dirigenti Mariss Jansons, Christian Thielemann a Enoch zu Guttenberg, respektíve ich telesá - Symfonický orchester Bavorského rozhlasu, Sächsische Staatskapelle Drážďany a Orchester Klangverwaltung.

Zmienené drážďanské teleso v piatkovom vyhlásení konštatovalo, že ocenenie, ktoré stavia nado všetko počet predaných titulov a umožní v deň spomienok na obete holokaustu (12. apríla) vystúpenie rovnajúce sa zosmiešneniu obetí národného socializmu, sa stáva symbolom cynizmu.

Vydavateľ nosičov zvukových záznamov, spoločnosť BMG, už avizoval, že zmrazuje spoluprácu so spomínanou dvojicou raperov.

Za chybu označil udelenie ceny pre album dvojice aj Spolkový zväz hudobného priemyslu, ktorý chce prepracovať štatút ocenenia opierajúci sa momentálne výlučne o komerčný úspech titulov, respektíve interpretov.

Za zahanbujúce označil udelenie ceny šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas, jeho kolegyňa zo spolkovej vlády riadiaca rezort spravodlivosti Katarina Barleyová kritizovala opäť čoraz silnejšie sa v Nemecku prejavujúci antisemitizmus. Štátna ministerka kultúry Monika Grüttersová ostro odsúdila výber laureáta a spochybnila zmysluplnosť ocenenia, opierajúceho sa výlučne o zisk.