Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Noc hudby ponúkne v meste pod Urpínom 18 rôznych podujatí

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Prvý ročník Noc hudby sa uskutoční v piatok 15. júna v 19 slovenských mestách.

Banská Bystrica 13. júna (TASR) - Do prvého ročníka Noci hudby, ktorú iniciovalo Hudobné centrum v Bratislave pri príležitosti oslavy 30. výročia renomovaného francúzskeho Sviatku hudby, sa zapojila aj Banská Bystrica, informovala PR manažérka Noci hudby Stanislava Murínová. Od popoludňajších do neskorých nočných hodín bude znieť v piatok (15.6.) v 19 mestách Slovenska hudba v jej rôznych podobách pod hlavičkou iniciatívy Noc hudby. "Hrať sa bude v kostoloch, sálach, kluboch, na školách, ale aj v exteriéri," dodala Murínová.

"Práve Banská Bystrica je pre mňa krásnym príkladom koordinovanej spolupráce medzi kultúrnymi inštitúciami a klubovou scénou," uviedla Oľga Smetanová z bratislavského Hudobného centra o meste, v ktorom sa v piatok uskutoční až 18 rôznych hudobných podujatí na pôde miestneho konzervatória, opery, Akadémií umení, základných umeleckých škôl a klubov.

Bohatý a rôznorodý program sa začne v Hudobnom átriu banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnice a na pôde Konzervatória J. L. Bellu, pokračovať bude v Akadémii umení, Základných umeleckých školách R. Tatára a J. Cikkera, v Štátnej opere Banská Bystrica a v noci ho svojou hudobnou produkciou zakončia Klub 77 a Jazz klub 12. V uliciach Banskej Bystrice počas dňa zahrajú Banskobystričanom aj návštevníkom mesta dve džezové duá. Program Noci hudby prinesie klasiku, klavírne koncerty žiakov, koncert Sláčikového či Swingového orchestra ZUŠ J. Cikkera, gitarové duá, vystúpenia rockovej skupiny Schody i konzervatoristov, predstavia sa Bigband Akadémie umení, Rusín Čendeš Orchestra, Dano Heriban, banskobystrická kapela Čo s ním. Pripravený je i program žiakov ZUŠ R. Tatára Od klasiky po rock či nočné jamsession, ktoré bude fúziou džezu a klasickej hudby.

Okrem toho je v Literárnom a hudobnom múzeu pre návštevníkov pripravený voľný vstup do expozícií Múzeum domov múz a Ľudové hudobné nástroje na Slovensku. Konzervatórium J. L. Bellu pre záujemcov pripravilo Deň otvorených dverí konzervatória. Štátna opera zas uvedie verejnú skúšku opery Fedora. Pripravené sú aj ďalšie aktivity.