Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Kultúra

Obraz od Františka Kupku sa predal na dražbe za vyše 55 miliónov Kč

Vyvolávaciu cenu prekonal neznámy kupec o vyše 10 miliónov. Foto: ahaonline.cz

Obraz sa tak stal celosvetovo najdrahším dielom českého umenia, predaným v dražbe.

Praha 19. apríla (TASR) - Na aukcii v Českej republike sa v stredu večer predal obraz "Tvar modré" od Františka Kupku za rekordných 55,75 milióna českých korún.

Obraz sa tak stal celosvetovo najdrahším dielom českého umenia, predaným v dražbe. Cena prekonala aj zahraničný aukčný rekord Kupkovho diela, ktorý od vlaňajška držal obraz Pohyb, predaný v Londýne za cenu takmer 44 miliónov českých korún vrátane aukčných poplatkov. Informovala o tom webová stránka Českej televízie.

Nový majiteľ obrazu od Františka Kupku nie je známy, keďže žiadna seriózna aukčná sieň zásadne nezverejňuje adresy, mená či údaje o svojich klientoch. Záujemcovia o najdrahšie umelecké diela nakupujú prevažne telefonicky a ich mená zostávajú utajené.

Obrazy sú lákavá investícia. Na českých dražbách nakupuje napríklad bývalý šéf ČEZ (Českých energetických závodov) Martin Roman alebo Jan Světlík, ktorý riadi Vítkovické železárny, uviedol pre Českú televíziu galerista Martin Kodl.

Svetové dražobné rekordy sa pohybujú v iných sumách než tie české. Už šesť rokov vedie dielo Jacksona Pollocka s cenou takmer tri miliardy českých korún, dodala ČT.