Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Od smrti operného speváka Luciana Pavarottiho uplynulo päť rokov

Luciano Pavarotti Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Do hudobného sveta sa jeden z najslávnejších tenoristov nezmazateľne zapísal nielen množstvom vydaných hudobných nosičov, ale aj starostlivosťou o nastupujúcu generáciu umelcov.

Modena/Bratislava 6. septembra (TASR) - Svetoznámy taliansky operný spevák Luciano Pavarotti, od 70. rokov minulého storočia najväčšia hviezda svetových operných javísk a gramofónových spoločností, zomrel pred piatimi rokmi 6. septembra.

Počas obdivuhodnej speváckej kariéry tlieskali Pavarottimu milovníci operného spevu v najznámejších koncertných sieňach i divadlách sveta, od Metropolitnej opery v New Yorku (USA), v španielskej Barcelone a Madride, Chicagu a San Franciscu (USA), v austrálskom Sydney, nemeckom Zürichu, talianskej Florencii až po jemu najmilšiu La Scalu v talianskom Miláne.

Luciano Pavarotti sa narodil 12. októbra 1935 v muzikantskej rodine. Po prvý raz sa predstavil publiku na koncerte chrámového zboru, ktorého primášom bol jeho otec Fernando. Miloval šport, predovšetkým futbal a v jeho kronike bolo veľa fotografií zo školského obdobia, na ktorých mal športový dres miestneho klubu.

Luciano Pavarotti
Foto: TASR/AP
Svoje spevácke nadanie rozvíjal u hlasových špecialistov, pričom najväčší podiel na jeho speváckej kariére mali Attore Campogalliani a Arrico Pola. Po vyhranom medzinárodnom speváckom konkurze svoj operný debut zažil v apríli 1961, keď sa v opere Bohéma bravúrne uviedol partom Rudolfa, ktorý sa stal jeho životnou úlohou. Na medzinárodnej scéne debutoval v opere La Traviata v srbskom Belehrade. Krst na americkej hudobnej scéne absolvoval Pavarotti vo februári 1965, keď sa v Miami predstavil v opere Lucia di Lammermoor.

Jeho prekrásny sýty tenor mali možnosť obdivovať aj obyvatelia a návštevníci Košíc. Vo vypredanom amfiteátri na Festivalovom námestí vystúpil Luciano Pavarotti 16. mája 1998.

Svet opery minulých storočí sa aj jeho pričinením priblížil súčasníkom. Svoj podiel na tom majú aj jeho súputníci Placido Domingo a José Carreras. Slávne operné árie sa preniesli z útrob kamenných divadiel na otvorené priestranstvá športových arén, kde tisícky nadšených divákov tlieskali kráse spevu trojice hviezd operného neba interpretujúcich diela Giusseppe Verdiho, Giacomma Pucciniho, Domenica Scarlattiho, Vincenza Belliniho, Gaetana Donizettiho, Pietra Mascagniho či Ruggiera Leoncavalla. Na veľkých galapredstaveniach v londýnskom Hyde Parku, newyorskom Central Parku a pod Eiffelovou vežou v Paríži tlieskali Pavarottimu státisíce poslucháčov a pri televíznych obrazovkách milióny divákov.

Do hudobného sveta sa jeden z najslávnejších tenoristov nezmazateľne zapísal nielen množstvom vydaných hudobných nosičov, ale aj starostlivosťou o nastupujúcu generáciu umelcov. V roku 1982 založil súťaž pre mladých interpretov, jej víťaz mal česť vystúpiť spolu s ním.



Pavarotti sa prvýkrát oženil v roku 1961. V marci 1996 sa s manželkou Audou, s ktorou mal tri dcéry rozviedol. V druhom manželstve s Nicolletou Mantovaniovou sa im tiež narodila dcérka.

Naposledy Pavarotti verejne vystúpil na otvorení Zimných olympijských hier v talianskom Turíne vo februári 2006.

Portrét zosnulého talianskeho tenoristu Luciana Pavarottiho na obrovskej obrazovke s nápisom "Zbohom majstro" 08. septembra 2007 počas spevákovho pohrebu v severotalianskej Modene.
Foto: TASR/AP
Dlhá a ťažká choroba - rakovina pankreasu - ho nakoniec pripravila o život. V júli 2006 sa podrobil operácii v newyorskej nemocnici a odvtedy sa na verejnosti neobjavil. V auguste 2007 ho na dva týždne hospitalizovali s vysokými horúčkami v jeho rodnom meste Modene. Zomrel 6. septembra 2007 vo svojom rodisku talianskej Modene.

Napriek ťažkej chorobe pripravoval ešte nový album, ku ktorému si komponoval skladby.



V Modene si pripomínajú výročie úmrtia slávneho rodáka

Piate výročie úmrtia jedného z najväčších tenoristov 20. storočia Luciana Pavarottiho si dnes pripomenuli v jeho rodisku, severotalianskom meste Modena. Miestny starosta Giorgio Pighi položil veniec k hrobu speváka, ktorý 6. septembra 2007 prehral vo veku 71 rokov svoj boj s nádorovým ochorením pankreasu.

Miestna divadelná scéna, ktorá nesie Pavarottiho meno, bude dnes večer dejiskom veľkolepého koncertu Luciano's Friends - The Talent goes on, ktorý zorganizovala vdova po umelcovi Nicoletta Mantovani a ktorý sa uskutoční presne dve desaťročia po prvom zo série charitatívnych koncertov Pavarotti and Friends. Tieto megapodujatia prilákali svojho času do Modeny pravidelne stálice hudobného neba najrôznejších žánrov.

Tentoraz prijali pozvanie do Modeny okrem iného nevidomý tenorista Andrea Bocelli, slávny skladateľ filmovej hudby Ennio Morricone, jedna z najväčších osobností talianskej populárnej hudby Zucchero, ale aj španielska sopranistka Montserrat Cabalé.

Chýbať nebudú talenty, pre ktoré by to mala byť, ako povedala Nicoletta Mantovani, príležitosť zaspievať si árie z Pavarottiho repertoáru v duchu jeho celoživotnej náklonnosti k mladým umelcom, ktorým sa aktívne pokúšal pomáhať v ich rozlete.

Pavarottiho hlas, ktorým očaril publikum tak v newyorskej Metropolitnej opere, ako aj na ďalších špičkových scénach, vrátane milánskej La Scaly, si naživo mohli vychutnať aj návštevníci jeho koncertu vo vypredanom košickom amfiteátri 16. mája 1998.