Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Opera SND uvádza koncertné uvedenie opery Sadko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Operu o mýtickom hrdinovi Sadkovi, spevákovi z ruských bylín, ktorý chce poznať záhady veľkého sveta a priblížiť pokrok do malého, zápecníckeho sveta ruského vidieka, sa SND rozhodlo uviesť koncertne.

Bratislava 15. februára (TASR) – Opera Slovenského národného divadla pripravuje na 16. februára a 3. mája koncertné uvedenie majstrovského diela Sadko ruského operného klasika Nikolaja Rimského-Korsakova.

Operu o mýtickom hrdinovi Sadkovi, spevákovi z ruských bylín, ktorý chce poznať záhady veľkého sveta a priblížiť pokrok do malého, zápecníckeho sveta ruského vidieka, sa SND rozhodlo uviesť koncertne. Znamená to uvedenie bez scénickej výpravy, teda bez dekorácií a kostýmov, s orchestrom, zborom Opery SND a sólistami, ktorí majú toto dielo naštudované.

V koncertnom predvedení opery budú účinkovať špičkoví sólisti Opery SND, ako i zaujímaví hostia. Hlavnú postavu Sadka stvárni gruzínsky tenorista Zurab Zurabishvili, ktorý je pravidelným hosťom nemeckých, francúzskych aj ruských scén. Popri ňom sa predstavia Peter Mikuláš a Jozef Benci ako Morský cár, Monika Fabianová ako Ľubava, Adriana Kohútková a Ľubica Vargicová ako Volchovna, Denisa Šlepkovská a Denisa Hamarová ako Nežata, v ďalších postavách Daniel Čapkovič, Aleš Jenis, Ľudovít Ludha, Tomáš Juhás a ďalší umelci. Spoluúčinkovať bude orchester a zbor Opery SND, dirigentom oboch koncertných uvedení bude mladý talentovaný umelec Ondrej Olos.

Sadko je opusom veľkých kontrastov, farebných odtieňov, ale aj exotických motívov a vrúcnych melódií, ktoré vykresľujú charaktery rozprávkových postáv. Príbeh snov hlavného hrdinu, ktorého odhodlanie objavovať svet naráža na nepochopenie okolia, svojím nevšedným posolstvom a nadčasovými metaforami poukazuje aj na neduhy a obmedzenia súčasnosti.

TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.