Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pavol Hammel otvoril výstavu obrazov s názvom Farebná pošta

Na archívnej snímke Pavol Hammel. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel oslávil 7. decembra 70. narodeniny.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Jubilujúci Pavol Hammel je nielen spevákom, skladateľom a textárom, je aj výborným maliarom. V pondelok večer otvoril v galérii na Západnej terase Bratislavského hradu výstavu obrazov, ktorá dostala názov Farebná pošta a potrvá do 23. decembra. Pod rovnakým názvom predstavil aj publikáciu, ktorá ponúka výber z výtvarnej tvorby autora.

Rok 2005 bol rokom prvej výstavy, celé to vzniklo tak, že Hammelovi kamaráti výtvarníci mu pri stávke darovali napnuté biele plátno a farby. „Boli sme v jednom ateliéri, chalani mi dali plátno a farby, tak som začal maľovať. Vďaka tejto udalosti som zistil, že farby mi niečo hovoria, a pri maľovaní som zotrval. Maľujem preto, aby som bol v tichu a odrezaný od sveta. Dokonca si nepúšťam pri tom ani hudbu,“ uviedol pre TASR.

„Obrazy ma v prvom rade oslovili myšlienkou, na obrazoch má zakomponované, aj keď sa to nezdá, veľmi vážne myšlienky o súčasnom bytí a existencii s filozofickým podtextom diela. Je tu viacero obrazov, ktoré by som si vybrala, ale jeden z nich, volá sa Vykopávky, ten ma oslovil najviac. Je kompozíciou farieb zlatej, medenej, pôsobí historicky,“ doplnila pre TASR kurátorka výstavy Marta Hučková-Kocianová.

Na vernisáži predstavili aj publikáciu s názvom Farebná pošta. „Výtvarná Agentúra A1 zo Žiliny vydala pod týmto názvom publikáciu z mojej výtvarnej tvorby. Je tam 104 fotografií mojich obrazov so sprievodným textom Milana Mazúra, riaditeľa Považskej galérie. Nájdete tam aj CD so záznamom koncertu v Brne v novembri 2015 - Pavol Hammel a Peter Preložník, klavír,“ doplnil Hammel.

„Maľovanie sa pre Hammela stalo akousi meditáciou, keď sa necháva často viesť charakteristikou pesničkových dejov. Má vlastnú koncepciu a filozofiu, využíva silu vzájomného pôsobenia farieb, či už v premyslenom kontraste alebo v harmonickom prepojení, využívajúc spojenia hudobných akordov a farebných tónov. Častým rysom je simultánne prepojenie obsahu textov piesní s obrazom. Z dôstojne volených farebných akordov cítime ich silnú emočnú intenzitu a výsledok je často prekvapujúci, milo a vkusne prekvapujúci,“ uviedol v publikácii k Hammelovej tvorbe Mazúr.

Spevák, skladateľ a gitarista Pavol Hammel oslávil 7. decembra 70. narodeniny. Na hudobnej scéne je od roku 1963, v januári 2018 bol ocenený Krištáľovým krídlom za celoživotné dielo. Jubileum oslávil aj spolu s fanúšikmi na koncertom turné The Best Of Tour 2018, dvadsiatke koncertov doma aj v susednej Českej republike. Ukončil ho v nedeľu 9. decembra v bratislavskej Hant aréne.