Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Organizátor slovenského hudobného života Pavol Zelenay má 85 rokov

Pavol Zelenay Foto: TASR/Martin Baumann

Bol iniciátorom a spoluzakladateľom medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Hudobný skladateľ, redaktor, organizátor slovenského hudobného života a historik slovenskej populárnej hudby Pavol Zelenay sa dožíva dnes 85 rokov. Bol iniciátorom a spoluzakladateľom medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra a na rôznych pozíciách s týmto festivalom spolupracoval vyše 25 rokov.

Jedným z najväčších projektov Pavla Zelenaya je mapovanie a zachytenie histórie slovenskej populárnej hudby. V roku 2007 dokončil a vydal poslednú časť desaťdielnej Antológie slovenskej populárnej hudby, v ktorej unikátnym spôsobom spracoval prvé tri desaťročia jej vývoja. Na desiatich CD predstavil 238 piesní z rokov 1934–1963. V roku 2008 mu vyšla kniha Hudba, tanec, pieseň, ktorú napísal spolu s Ladislavom Šoltýsom. Zameriava sa na dejiny slovenskej populárnej hudby.

Pavol Zelenay, pochádza zo Zohoru, narodil sa 15. apríla 1928. Študoval na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave zememeračstvo, súčasne študoval klarinet na Hudobnom ústave v Bratislave a hrával vo viacerých študentských kapelách.

V rokoch 1958 až 1967 pôsobil ako profesionálny hudobník, aranžér a skladateľ v Tatra kabarete (neskôr Tatra revue) v orchestri Juraja Berczellera. Od roku 1952 písal tanečné piesne. Je autorom swingovej generácie, pričom jeho tvorba má širší záber. Napísal viacero scénických a filmových hudieb, populárnych piesní, šansónov a skladieb pre dychovú hudbu. V roku 1974 vyhral Zlatú bratislavskú lýru s piesňou Zem pamätá (Karol Duchoň) a v roku 1976 s piesňou Pár nôt (Jana Kociánová).

Pavol Zelenay bol od apríla 1967 vedúcim Redakcie zábavnej hudby (neskôr Redakcia populárnej hudby) Československého rozhlasu v Bratislave. Počas jeho šéfovania v tejto funkcii stál rozhlas pri zrode všetkých vtedajších významných hudobných podujatí (Bratislavská lýra, Džezové dni, rozhlasová súťaž Takú mi zahraj). Keď ho v septembri 1984 z politických dôvodov odvolali z vedenia redakcie, ostal v tej istej redakcii pracovať ako hudobný redaktor a popri redakčnej práci sa neskôr venoval problematike programovania hudby.

Od začiatku 60. rokov 20. storočia pravidelnejšie publikoval. Napísal prácu Ako hrať do tanca (1964), s Ladislavom Šoltýsom štúdiu K dejinám slovenskej tanečnej hudby (1964), publikoval články v tlači. Od roku 1993 autorsky pripravil cyklus 130 relácií o histórii slovenskej populárnej hudby v rozhlasovom cykle Pesničky z pamätníka.

Umelec je držiteľom Krištáľového krídla v kategórii hudba za rok 2007. Prezident SR Ivan Gašparovič udelil Pavlovi Zelenayovi v septembri 2008 Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja populárnej hudby. Cenu slovenskej Akadémie populárnej hudby Aurel za celoživotný prínos do hudobnej kultúry Slovenskej republiky získal Pavol Zelenay tiež v roku 2008. Zároveň ho uviedli do Siene slávy. Cenu Zväzu autorov a interpretov za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách si Pavol Zelenay prevzal v apríli 2012.