Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Pred 435 rokmi sa narodil jeden z najvýznamnejších flámskych maliarov

Portrét mladej ženy od Petra Paula Rubensa Foto: TASR

Peter Paul Rubens sa preslávil portrétmi postáv žien aj mužov, ktorí kypeli životom a zdravím.

Siegen/Bratislava 27. júna (TASR) - Svetoznámy flámsky barokový maliar Peter Paul Rubens sa preslávil najmä dielami zachytávajúcimi biblické motívy. Maľoval tiež portréty a iné výjavy, jeho postavy žien aj mužov kypeli životom a zdravím. Narodil sa pred 435 rokmi 28. júna 1577 v Siegene vo Vestfálsku v rodine flámskeho vysťahovalca, advokáta Jana Rubensa.

Po smrti otca (1588) sa matka presťahovala s deťmi do belgických Antverp. Rubens študoval u troch flámskych maliarov - Tobiasa Verhaechta, Adama van Noorta a Otta van Veena. Keď mal 21 rokov, bol ako slobodný maliar prijatý do antverpského cechu sv. Lukáša. V roku 1600 odcestoval do Talianska, kde študoval antickú architektúru a sochárstvo, tiež talianske maliarstvo. V roku 1603 jeho patrón, vojvoda Vincenzo Gonzaga z Mantovy, poslal Rubensa do Španielska ako jedného z členov diplomatickej misie.

Rubens sa v roku 1608 usadil v Antverpách, stal sa dvorným maliarom arcivojvodu Alberta a oženil sa s Isabellou Brantovou, dcérou štátneho sekretára. Z tohto manželstva sa narodili tri deti. V Antverpách si postavil výstavný dom, kde zhromažďoval bohaté zbierky. Jeho obrazy Stavanie kríža a Snímanie z kríža pre miestnu katedrálu panny Márie ho zaradili k najuznávanejším flámskym maliarom. Aby uspokojil rastúci dopyt po svojich obrazoch, vybudoval veľkú maliarsku dielňu, kde pracovali budúci svetoznámi maliari, ako Antoon van Dyck, Jacob Jordaens a Frans Snyders. Okrem domácich objednávok mal klientov aj v zahraničí, hlavne vo Francúzsku a Anglicku. Jeho dielňa v štýle paláca sa čoskoro stala spoločenským centrom a atrakciou v Antverpách.

Obrazy Rubensa z tohto obdobia sú plné dynamiky, zobrazuje na nich lovecké scény, výjavy zo života svätých, mytologické motívy, alegorické postavy vojny, zeme a vôd (Jazdecký portrét vojvodu z Lermy, Posledný súd, Nanebovzatie Panny Márie, Venušina toaleta, Tri grácie). Rubens zobrazoval energické, silné telá, ktoré sa tak páčili jeho súčasníkom.

Jeho prvá žena v roku 1626 zomrela na mor. O štyri roky neskôr sa Rubens oženil s Helenou Fourmentovou, dcérou bohatého antverpského obchodníka s hodvábom, s ktorou mal päť detí. Ako diplomat sa v roku 1630 zaslúžil o uzavretie mierovej zmluvy medzi Španielskom, Britániou a Holandskom. Po návrate do Antverp ho privítali s veľkými poctami. Po odchode z diplomatických služieb sa Rubens venoval výlučne práci na veľkých objednávkach obrazov, nástenných dekorácií a kobercov.

V tých rokoch sa prísne formy Rubensa, charakteristické pre jeho ranné obdobie tvorby, zmenili na vzdušnejšie farebné kompozície. V jeho tvorbe sa prejavil vplyv Tiziana. Rubens si nachádzal čas aj na portréty (Podobizeň Heleny Fourmentovej v kožuchu) a jasne osvetlené krajinky (Krajina s dúhou), vytvorené na statku neďaleko mesta Mechlina.

Vysiľujúca práca však oslabila jeho zdravie. Peter Paul Rubens zomrel 30. mája 1640 iba mesiac pred 63. narodeninami. Pochovali ho v kaplnke rodiny Fourmentiovcov v Antverpách, ktorú podľa umelcovho želania po stáročia zdobilo jedno z jeho najkrajších diel - Madonna so svätcami. Rodine zanechal Rubens veľký majetok a bohaté umelecké zbierky.