Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Z. MAURÉRY: Mám rada filmy o živote

Na snímke herečka Zuzana Mauréry Foto: TASR/Michal Svítok

Ďakujem, dobre prichádza do slovenských kín po svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame a účasti na festivale Premiers Plans d'Angers.

Bratislava 4. februára (TASR) - Za krutý i humorný označila najnovší slovenský hraný film Ďakujem, dobre herečka a speváčka Zuzana Mauréry. Dlhometrážny debut mladého režiséra a producenta Mátyása Priklera o "tom, čo sa deje okolo nás" ju podľa vlastných slov mimoriadne nadchol.


"Ja mám rada filmy o živote, také, že keď človek vyjde z kina, tak nevyjde z nejakej science-fiction reality, ale z toho, z čoho žije. Mne to ako divákovi dáva najviac," povedala pre TASR Mauréry na margo 130-minútového filmu so silnou výpoveďou.

Väčšinu situácií v snímke tvorcovia odpozorovali alebo zažili. Film tvoria tri navzájom sa prelínajúce poviedky a epilóg. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do intímnych životov jednotlivých postáv a naostro odhaľuje ich pokrivené vzťahy, v ktorých žijú. "Napriek tomu, že ten film bol krutý, pravda je aj krutá, tak na každom kroku bol vtipný, aspoň pre mňa. Čítala som ten humor pod tým a veľmi si vážim Mareka Leščáka, že dokázal urobiť takýto scenár. Strašne sa mi páčil, bol presný," zhodnotila novinku po prvom zhliadnutí.

Ďakujem, dobre prichádza do slovenských kín po svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame a účasti na festivale Premiers Plans d'Angers. Zuzanu Mauréry v ňom diváci uvidia po boku Attilu Mokosa, s ktorým sa po prvý raz stretla pred kamerou. Stvárnila manželku muža, ktorý sa bojí o zamestnanie a prichádza aj o rodinu.

Hoci chce silou-mocou krachujúce manželstvo zachrániť, poníži sa aj v očiach svojich detí a s taškami ostáva vymknutý pred dverami vlastného bytu. "Je to typ herca, ktorý úplne prirodzene reaguje v normálnych situáciách, aj v týchto filmových, tam nie je rozdiel," komentovala prvú spoluprácu a herectvo kolegu.

Attila Mokos predvedie svoje "autentické hranie" aj v závere filmu, ktorý sa končí slovensko-maďarskou svadbou. Túto časť nakrúcali v podmienkach reálnej svadobnej hostiny v jednom z bratislavských hotelov od šiestej večer do šiestej ráno.

"Bola to naozajstná svadba, to už sa dá považovať za dokument. Boli tam určité dialógy, ale niečo sa tvorilo počas. To bola skutočne naozajstná svadba s alkoholom, so zákuskami, so živou kapelou, všetko tam bolo," zaspomínala si nadšená herečka na nakrúcanie svadobnej zábavy, ktorá má "zmazať prežité" a vyvolať u zúčastnených nádej, že "bude lepšie".

Vo filme, ktorý rozpráva i príbeh lokálneho politika a podnikateľa, ktorý sa snaží svojsky riešiť problémy vo vlastnej firme či dôchodcu, ktorému náhle zomrie manželka a ocitne sa v starobinci, ďalej podávajú výnimočné herecké výkony Miroslav Krobot, Béla Várady, Vladimír Obšil, Jana Oľhová, István Olasz, Daniela Pribullová a ďalší. Ďakujem, dobre vyprodukovala spoločnosť Mphilms, do kinodistribúcie film od 31. januára prináša Filmtopia.