Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Projekt 100 otvoril Chlapec na bicykli a kultová satira Život Briana

ohtoročnú prehliadku odštartovali v hlavnom meste dve projekcie.

Bratislava 6. septembra (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére dnes slávnostne otvorili 18. ročník najväčšej filmovej prehliadky na Slovensku. Putovný Projekt 100 - 2012, ktorý sa do konca roka zastaví v 32 mestách, 36 kamenných kinách a filmových kluboch, predstaví desať filmových klenotov a jedenásty archívny špeciál.

Tohtoročnú prehliadku odštartovali v hlavnom meste dve projekcie. Návštevníci kina Slovenského filmového ústavu (SFÚ) si mali možnosť pozrieť najnovší film belgického režisérskeho dua bratov Dardennovcov Chlapec na bicykli (2011), ktorý minulý rok získal Veľkú cenu poroty na MFF Cannes, a kultovú satiru britskej skupiny komikov Monty Python Život Briana (1979).

V desiatke filmov, ktoré tento rok Projekt 100 ponúka, diváci nájdu päticu klasických kinematografických diel a päticu najnovších filmov, ktoré zožali medzinárodný úspech. V ponuke je Oscarom ovenčená iránska snímka Rozchod Nadera a Simin (r. A. Farhadi), najnovšie dielo poľskej režisérky Agnieszky Holland V tme, film mladého britského režiséra Stevea McQueena Hanba a snímka Čierna Venuša (r. A. Kechiche), nezvyčajné spracovanie historickej drámy, inšpirovanej skutočným príbehom africkej otrokyne Saartjie Baartmanovej.

Prehliadka ďalej ponúkne klasické filmové diela - Bohémsky život (r. A. Kaurismäki, 1992), kultový Trainspotting (r. D. Boyle, 1996), bujarú komédiu s atmosférou balkánskeho magického realizmu Čierna mačka, biely kocúr (r. E. Kusturica, 1998) a slovenskú klasiku, debut Martina Šulíka Neha (1991), posledný celovečerný film, ktorý vznikol v štúdiách Koliba.

Jedenástym bonusovým titulom Projektu 100 - 2012 je snímka Upír Nosferatu (r. F. W. Murnau, 1922), ktorá patrí medzi najstaršie nemé filmy. "Jedno z vrcholných diel nemeckého expresionizmu tento rok oslavuje 90 rokov na filmovom plátne a bude ozdobou tohtoročného programu. Pre milovníkov filmového umenia je pripravené v zreštaurovanej verzii. Vybrané projekcie budú spestrené živým hudobným sprievodom," uviedla Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorá edukatívnu prehliadku organizuje.

Tohtoročný Projekt 100 nájdu filmoví fanúšikovia v piatich kinosálach v Bratislave, v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Brezne, Bytči, Dolnom Kubín, Handlovej, Humennom, Kežmarku, Kremnici. Diváci sa môžu tešiť na výnimočné filmové diela aj v Leviciach, Lučenci, Malackách, Martine, Modre, Námestove, Nitre, Novom Meste nad Váhom, Pezinku, Piešťanoch, Prešove, Prievidzi, Púchove. Prehliadka zavíta i do Rimavskej Soboty, Serede, Spišskej Novej Vsi, Sniny, Šale, Trenčína, Trnavy, Topoľčian a Turčianskych Teplíc.

"Do tohto v Európe ojedinelého distribučného projektu sa tento rok naplno zapojili aj kamenné kiná, ktoré ešte neprešli digitalizáciou. Celá kolekcia filmov bude odpremietaná výhradne z 35 mm kópií," dodala Eva Rebollo.