Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Rada pre vysielanie sa chce zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko, Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) sa chce v budúcnosti bližšie zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní. Z tohto dôvodu vydá k problematike používania spisovného jazyka aj svoje stanovisko. Podnetom bola aj sťažnosť na vysielanie Správ RTVS zo 14. septembra, v ktorej občan namietal nespisovné používanie slovenského jazyka v televíznom vysielaní. TASR o tom informovala hovorkyňa RVR Ivana Furjelová.

"Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko. Vzhľadom na nízku frekvenciu nesprávne vyslovených slov, RVR vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú," priblížila hovorkyňa s tým, že v budúcnosti sa však budú touto problematikou zaoberať.

RVR na stredajšom zasadnutí udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby – Satro Promo spoločnosti Satro. Zároveň odňala frekvenciu 95,9 MHz Liptovský Mikuláš vysielateľovi Radio Rock (programová služba Rádio One Retro) z dôvodu, že v dňoch 14. mája, 7. júna a 24. júla nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená. Frekvenciu odňala aj vysielateľovi Radio One (programová služba Radio One) z dôvodu, že v dňoch 14. mája, 7. júna a 24. júla nevyužíval frekvenciu 107,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená.