Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Robert Vano fotografoval na vernisáži v Bratislave návštevníkov

Robert Vano ilustračné foto Foto: Teraz.sk/Tomáš Durňák

Vo svete uznávaný a na rodnom Slovensku málo známy fotograf sa na výstave prezentuje dlhodobým cyklom platinových fotografií.

Bratislava 7. februára (TASR) – So vzácnym suvenírom odchádzali účastníci dnešnej vernisáže výstavy fotografických diel Roberta Vana. Autor im urobil portrét, aj dal naň autogram. Bolo to na výstave Platinum Collection v bratislavskej centrále Poisťovne Generali Slovensko, kde desiatky návštevníkov využili túto ojedinelú príležitosť.

Vo svete uznávaný a na rodnom Slovensku málo známy fotograf sa na výstave prezentuje dlhodobým cyklom platinových fotografií. Vo výbere je 36 záberov známych i neznámych mladých modeliek a mužských modelov, tiež zábery Čertovky, Zlatej uličky, hradu a mostov v Prahe. Na výstave sú aj kvety, objekty budov či prírodné zátišia z Francúzska a iných krajín sveta.

"Páčia sa mi ručne vyhotovené platinové fotografie. Je to veľmi stará technika. V prvej svetovej vojne platina zanikla a nemožno ju kúpiť hocikde, je to už vzácnosť. Žil som dlho v emigrácii a teraz doma chcem odovzdať svoje skúsenosti mladým záujemcom. Podporiť ich v tvorbe, o akej ich v škole neučia," zdôvodnil na vernisáži fotograf organizovanie svojich workshopov na Slovensku. Tiež uviedol, prečo nemohol fotografovať objednaný oficiálny portrét prezidenta ČSFR Václava Havla, i ako ho pol roka pred smrťou na jeho vlastnú žiadosť zvečnil v obľúbenej pražskej kaviarni Slávia.

"Z mojich fotografií sa najviac predávajú tulipány, ale na výstavy chodia ľudia pozerať akty," vtipne komentoval skúsenosť Vano, ktorý sa po Nežnej revolúcii vrátil do Československa a usadil sa v Prahe, keďže na Slovensku už nemá príbuzných. Podľa neho takéto platinové fotografie nemôžu mať veľké formáty. Platinová tlač patrí k najtrvanlivejším zo všetkých fotografických procesov. Vraj fotografie vydržia aj tisíc rokov.

Robert Vano emigroval ako 19-ročný

Robert Vano sa narodil v Nových Zámkoch (1948). Ako 19-ročný emigroval cez bývalú Juhosláviu do Talianska a USA. Po príležitostných prácach sa zamestnal ako kaderník, neskôr bol asistentom známych fotografov. V roku 1984 odštartoval vlastnú kariéru fotografa. Pracoval pre známe módne magazíny - Vogue, Cosmopolitan či Harper's Bazaar. Pre jeho tvorbu sa stali typické mužské akty, fotografoval aj Cindy Crawford, Adrianu Sklenaříkovú a iné top modelky. Zaujal tiež krajinkami a zátišiami.

Po návrate z USA sa usadil v Prahe, kde pracoval ako kreatívny riaditeľ v redakcii českého časopisu Elle a následne v agentúre Czechoslovak Models. Teraz je voľným umelcom a okrem fotografovania sa venuje prednáškam a workshopom. Od roku 1982 vystavoval v New Yorku, Miláne, Londýne a iných mestách. Po návrate do rodnej krajiny prezentoval svoju tvorbu v bratislavskej Galérii M (1991), v Prahe a iných českých mestách mal vyše 20 výstav. Bratislavská výstava potrvá do 31. augusta.