Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

RTVS: Hra Podivný pútnik sa dostala do výberu festivalu Prix Marulič

Budova Slovenského rozhlasu. Foto: TASR/Michal Svítok

Prix Marulič je festival zameraný na rozhlasové diela inšpirované textami starej literatúry alebo slovesnosti.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Rozhlasová tvorba Slovenského rozhlasu zaujala na medzinárodnej scéne. Hra Podivný pútnik sa prebojovala do užšieho výberu festivalu Prix Marulič v Chorvátsku a fíčer Slušný človek na konferenciu Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá sa v máji uskutoční v Prahe.

Prix Marulič je festival zameraný na rozhlasové diela inšpirované textami starej literatúry alebo slovesnosti. Za starý text v tomto kontexte sa považuje akýkoľvek text literárneho žánru (báseň, epos, dráma, román), ktorý vznikol pred rokom 1921. Do užšieho výberu festivalu postúpil Podivný pútnik aj vďaka svojej inovatívnej práci s motívmi slovenskej ľudovej balady Išli hudci horou. Režisérkou hry je Milena Lukáčová, dramaturgičkou Beáta Panáková. Dominujú jej výnimočné herecké výkony Mariána Slováka a Evy Matejkovej. Hudbu zložila Miriam Kaiser, nahral ju Symfonický orchester a Dievčenský zbor SRo pod vedením Adriana Kokoša. Festival organizuje chorvátska rozhlasová a televízna spoločnosť HRT v spolupráci s EBU. Súťaž je otvorená všetkým pravidelným a pridruženým členom EBU, ako aj iným vysielateľom a nezávislým producentom. Šesťdňový festival začne 19. mája.

Na medzinárodnej prehliadke v Prahe, zameranej na rozhlasové dokumenty a fíčre, bude znieť aj príspevok RTVS Slušný človek autorky Terezy Križkovej. Fíčer je o hľadaní odpovedí na to, ako sa môže spokojná rodina strednej vrstvy s pevnými morálnymi zásadami postaviť k vražde, ktorá sa stala v jej bezprostrednej blízkosti. Účinkuje v ňom herec divadla SkRAT Vlado Zboroň.

„Tento rok sme počúvali viac ako 45 nahrávok pochádzajúcich z celého sveta. Boli sme ohromení ich celkovým štandardom a sme veľmi radi, že sme vybrali aj program RTVS," uviedla šéfka výberovej komisie EBU Silvia Lahner.

„Kráľovský rozhlasový žáner, ako aj ostatné žánre majú v Slovenskom rozhlase dlhodobú tradíciu a vysokú kvalitu, na ktorej si zakladáme. Ich rozvoju a pestovaniu budeme venovať systematickú pozornosť a veľký priestor aj v budúcnosti," priblížil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.