Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pred 90 rokmi začal rozhlas vysielať v maďarskom jazyku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

K historicky najsvetlejším chvíľam patrí paralelné vysielanie po vpáde spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 pod názvom Mesto obilia.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Pred 90 rokmi, presne 16. decembra 1928, sa z Košíc ozvalo v rozhlasovom éteri po prvý raz vysielanie v maďarskom jazyku. Stalo sa tak dva roky po začiatku spustenia slovenského vysielania. RTVS pri tejto príležitosti pripravila slávnostný galakoncert, na ktorom sa predstavili špičkoví interpreti patriaci k najlepším nielen v maďarskej komunite, ale presadili sa aj na medzinárodnej scéne a sú nositeľmi prestížnych európskych a svetových ocenení.

Vysielanie v maďarskom jazyku bolo zo začiatku politickým gestom prvorepublikovej politickej reprezentácie k 10. výročiu založenia republiky a za 90 rokov prešlo všetkými medzníkmi, ktoré charakterizovali vysielanie Československého rozhlasu. Jeho kontinuita zostala zachovaná aj vo vojnových rokoch, prerušila sa iba na niekoľko mesiacov v povojnovom období. "Vysielanie, ktoré bolo v úplných začiatkoch politickým gestom, je dnes konkurencieschopné, porovnateľné s ktorýmkoľvek rozhlasom, a podľa dát aj vyhľadávané a obľúbené u poslucháčov," poznamenal na margo súčasného vysielania Rádia Patria v maďarskom jazyku riaditeľ Sekcie národnostného vysielania RTVS Attila Lovász.

K historicky najsvetlejším chvíľam patrí paralelné vysielanie po vpáde spojeneckých vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968 pod názvom Mesto obilia. Neskôr bolo označené za ilegálne. Po roku 1989 a počas vznikajúceho duálneho systému na Slovensku patrilo k progresívnym a novátorským okruhom Slovenského rozhlasu. V súčasnosti vysiela Rádio Patria denne 12 hodín ako informačné plnoformátové rádio na území celého južného Slovenska.

"Vysielanie Rádia Patria pre maďarských poslucháčov už dávno v žiadnom prípade nemožno označiť za doplnkové, ale za plnohodnotné a rozvíjajúce sa. To platí aj pre niektoré ostatné menšinové vysielania. Našou prvoradou úlohou je, aby si naďalej udržalo svoju pozíciu cieľového rádia, prostredníctvom ktorého sa k národnostným menšinám dostanú kvalitné, rýchle, hodnotné, poučné, ale aj zábavné informácie," konštatoval generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

RTVS ako verejnoprávny vysielateľ zabezpečuje v súčasnosti vysielanie v desiatich národnostných jazykoch – maďarskom, rómskom, rusínskom, ukrajinskom, českom, poľskom, nemeckom, bulharskom, srbskom a chorvátskom.

Rádio Patria si pripomenie 90. výročie špeciálnym vysielaním v nedeľu 16. decembra, v ktorom odznejú archívne nahrávky v duchu "takto sme vysielali voľakedy a takto to robíme dnes". Televízna Dvojka uvedie záznam slávnostného galaprogramu 16. decembra o 15.25 h. Predstavili sa na ňom kapely Ghymes, Korzár, Rómeo krváca, tanečné divadlo Ifjú Szivek, mladý jazzový gitarista Andreas Varady, detský zbor Mariánum, ako aj herečky Judit Bárdos a Éva Bandor a ako špeciálny hosť víťaz druhej série Zem spieva Martin Repáň.

TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.